Развенчани митове за секса

Секс

Световната Здравна Организация определя сексуалното здраве като съвкупност от физическо, психическо, емоционално и социално благополучие.

С годините са се създали много митове и легенди за определени сексуални навици и убеждения. Сега вече повечето са разнищени до такава степен, че истинността се е изпарила.

Един такъв развенчан мит е как противозачатъчните препарати повишават телесното тегло. Последните изследвания в тази насока отхвърлят това твърдение. Проучванията върху маймуни със сходен генетичен материал, на които са давани такива препарати, отричат вероятността контрацепцията да е причина за наднормено тегло.

Въпреки това някои изследвания сочат също, че тези от препаратите, съдържащи хормона прогестерон, могат да имат такъв ефект върху телесното тегло на приемателя.

Интимно

Мит се оказва и намаленото сексуално усещане след обрязване. Според някои теории обрязването пречи на мъжката сексуална удовлетвореност, което няма никаква допирна точка с истината.

Според някои твърдения честата еякулация при мъжете е рискова за развитието на злокачествено заболяване на простатата. Защото според Американската асоциация по медицина честата еякулация намалява риска от рак на простатата.

Чували ли сте как по време на менструация жената не може да забременее? Истината е, че и това твърдение е пълна бутафория. Една жена в репродуктивна възраст може да забременее по време на менструален цикъл, ако в маточната ѝ тръба се намира яйцеклетка, годна за оплождане (станала е овулация). Това често е така при дамите с нередовни цикли или пък по-кратки такива.

Невярно се оказва и твърдението, че чрез оралния секс човек не може да се зарази с полово предавани болести. Университетът в Питсбърг подчертава, че гениталният херпес може да бъде предаден много по-лесно посредством орална любов. Това е така и с хламидийната инфекция, гонореята, СПИН и хепатит В.

Бременност

Не вярвайте и на твърдението, че мастурбацията е нездравословен акт. Напротив, тя помага да се острани стресът от мислите и тялото, действайки като естествен аналгетик. Различни изследвания показват още, че мастурбацията предпазва от развитието на ендометриоза. А при мъжете намалява риска от рак на простатата.

Ползите от половите контакти не спират до тук. Те се смятат за начин за намаляване на артериалното налягане, за по-добър нощен сън и намален риск от сърдечни болести.

Рейтинг

3.3
Общо 6 гласували
5 0
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари