Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Моркови, зелена папая и джинджифил увеличават кърмата

Моркови, зелена папая и джинджифил увеличават кърмата

AdminAdmin
Администратор
1k1460
Моркови, зелена папая и джинджифил увеличават кърмата

Недостигът на кърма е сериозен проблем, който може да застраши пълноценното развитие на новороденото през първите месеци. Предлагаме списък с храните, които увеличават производството и хранителните качества на кърмата. Важно е да наблегнете на продукти, които съдържат фитоестроген, растителни стероли, сапонини и триптофан. Важно е още доброто снабдяване с минерали и правилния баланс на мазнини.

Вижте кои храни и напитки са най-добри за вас и бебето ви:

Моркови. Като цяло червеникави зеленчуци са ценен източник на бета-каротин – съставка, изключително необходима за организма, особено по време на кърмене. В морковите се съдържат още летливи масла и фитоестрогени.

Тъмни листни зеленчуци. Те са друг горещо препоръчван продукт за новородилите майки. Тъмните листни зеленчуци увеличават производството на кърма. Освен това те са богат източник на минерали, витамини, ензими и фитоестроген, който засилва лактацията.

Папая

Зелена папая. Тя е страхотен източник на ензими, витамини и минерали, включително С, А, В и Е. Tъй като неузрелият плод не е подходящ за консумация в сурово състояние се препоръчва папаята да се повари на тих огън за кратко.

Мазнини и масла. Приетите мазнини влияят на маслеността на млякото, което майката отделя. Уверете се, че не консумирате наситени мазнини, частично хидрогенирани растителни масла и транс-мастни киселини. наблягайте само на здравословни масла като зехтин и олио от рапица например.

Джинджифил. Кореноплодното растение с паралив вкус и аромат на лимон е използвано ще от древните азиатци като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Учените го препоръчват горещо на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гадене и повръщане. Растението е много добра храна и за кърмата на новородилите майки.

Спирулина. Едноклетъчното водорасло увеличава производството на кърма. Спирулината се цени заради нейните протеини, ензими, минерали, витамини, хлорофил и есенциални мастни киселини.

Задължително наблягайте и на много течности. Пийте много вода, чайове, безалкохолна бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest