Младите родители губят 970 часа сън за 1 година

Бебе

Едно от първите неща, от които младите родители се отказват, когато се появи бебе, е сънят. Плановете и програмата за деня вече се въртят основно около малкото бебе, което се е появило и обикновено дългите почивки и пълноценният 8-часов (или повече) сън остават в миналото.

Разбира се, когато бебето поотрасне, нещата могат да се променят, но през първата година сънят си остава мираж, особено докато с малкото бебче установите какви ще бъдат правилата вкъщи.

Британско проучване показва, че младите родители се лишават от цели 970 часа сън, прекарвайки ги в опити да успокоят плача на бебето. Учените подчертават, че това са часовете само през първата година от раждането на бебето. Проучването е публикувано във вестник Дейли експрес.

Учените обясняват, че внушителните часове всъщност се равняват на 40 дни без никакъв сън. Изследването е проведено сред 1000 млади семейства, а резултатите показват, че родителите отделят малко повече от 53 минути дневно, за да разберат каква е причината детенцето им да плаче.

За около 25 на сто от родителите се оказва невъзможно да разберат причината и от безсилие или съпричастност майката и таткото започват да плачат заедно с отрочето си.

Резултатите от това проучване показват още, че 41 на сто от майките и татковците стават доста раздразнителни заради малкото сън. Вследствие на това започват доста често да се карат с партньорите си.

15 на сто от тях пък пренасят това напрежение и в работната среда. Голяма част от родителите – 93 на сто, прибягват до разходки в опити да успокоят детето си. Често разходките са с автомобил.

Според данните една трета от родителите правят разходки с цел успокояване на бебето на всеки три дни. Учените смятат, че родителите изминават средно по около шест километра – това е около 700 километра само през първата година след раждането на бебето.

Изследването показва още, че майките са малко по-ощетени от сън, защото те губят средно по 2 часа и 24 минути от нощната си почивка. За сравнение - бащите губят с 23 минути по-малко сън на нощ.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Лиа
Лиа
13.11.2014 12:18
егати ужасът
0
0