Ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Ето защо жените трябва да ядат по време на раждането

Ето защо жените трябва да ядат по време на раждането

Раждане

Жените трябва да ядат, докато раждат, за да могат да ускорят самото раждане и да съкратят времето за възстановяването си, твърди ново проучване. Досегашната практика не позволява на жените, навлезли в първата фаза на раждането, да се хранят поради съображения за сигурност. Смята се, че контракциите могат да предизвикат задушаване или проблеми с упойката при нужда от цезарово сечение.

Нов анализ обаче показва, че повечето притеснения на лекарите са неоснователни. В действителност по-добрата хидратация и консумация на храни, богати на въглехидрати, помага на мускулите да работят по-добре, особено матката. Те дават тласък на енергия, което, от своя страна, значително намалява престоя на майката в болницата.

Проучването е на експертите от университета Томас Джеферсън във Филаделфия. Те проследили крайната фаза на бременността на близо 4000 жени. Всичките били бременни с по едно дете, нямали близнаци и не били изложени на риск от цезарово сечение.

Данните показали, че жените, които били оставени да се хранят свободно, без да спазват диета, родили с около 16 минути по-бързо от тези, които се въздържали от консумация на каквато и да е храна.

Данните показали, че дамите не били изложени на никакъв риск. В действителност опасенията, че могат да са изложени на риск от задушаване и задавяне, произлизат от изследване, проведено през 1940 година и наложило се впоследствие в съвременната гинекология.

Вече ясно можем да кажем, че ако една жена е добре хидратирана и приеме солидна доза въглехидрати, то мускулите ѝ ще работят много по-добре. Така раждането ще бъде много по-бързо и тялото ѝ ще се възстанови значително по-бързо, казва водещият на изследването д-р Винченцо Багрела.

Бебе

В момента в много от западноевропейските болници се препоръчва на бъдещите родилки да приемат само вода малко преди и по време на раждането. Абсолютно забранена е консумацията на твърда храна, за да се намали рискът от аспирация – когато се вдиша храна в белите дробове, вместо да се погълне. Учените се надяват с тяхното изследване да преобърнат изцяло концепцията за предродилната терапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest