Какви са рисковете да възпитате детето си като веган?

Веганство

В последните години веганството е във възход. Почти отвсякъде – телевизия, радио, интернет, някой ни убеждава колко хубав е животът без животински продукти и как едва ли не яденето на месо ще ни нанесе невъобразими щети.

Този поток от информация явно има успех, тъй като според проучване броят на веганите в Европейския съюз се е увеличил с 243% само през 2016-та година.

При условие че повече от половината вегани са на възраст между 16 и 35 години, експертите се опасяват, че в скоро време ще се появи цяло едно ново поколение бебета, захранено само и единствено на растителна основа.

В научните среди все още се спори дали веганството е подходящо за всички. Повечето европейски диетични асоциации твърдят, че то не е заплаха за никого. Много учени и педиатри обаче са на противоположното мнение. Според тях веганството е опасно за децата под 5 години и ако родителите им искат да ги възпитават като неядящи месо, техният съвет е да се избере вегетарианството.

Според малкото диетолози, които не подкрепят веганизма, отглеждането на дете по вегански стандарти може да доведе до недостиг на хранителни вещества, недостатъчен енергиен прием и забавяне на растежа.

Първата година от живота е един от най-важните периоди на развитие на детето. С веганска диета организмът на новороденото не може да си осигури всичко необходимо за правилен и спокоен растеж, а това води до редица проблеми в бъдеще. Педиатри от цяла Европа все по-често съобщават за значително увеличаване на случаите, в които са приемали недоразвити деца, защото са хранени по вегански правила.

Вегани

Децата, гледани така, страдат от недостиг на основни витамини и протеини. По-голямата част от менюто на веганите е с ниско енергийно съдържание.

Кърмачетата имат високи изисквания към хранителните вещества и енергията, като вегетарианските алтернативи често имат ниски нива на енергия. Това забавя развитието на тялото, мозъка, сърцето и ред функции на организма.

Тези липси могат да се компенсират с набавянето на вещества като калций и мастни киселини от източници като чиа, орехи, тъмни зеленчуци, ленени семена. Това може да стане едва след като бебето започне да яде твърда храна. Дотогава обаче вече се забелязва забавяне в растежа на детето.

Точно затова лекарите препоръчват да не се подлагат бебета на вегенски режим, защото ползите са много по-малко от недостатъците. Експерти препоръчват с веганството да се започне след 18-годишна възраст, когато децата вече до голяма степен са се развили и могат да вземат собствено решение.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари