Опасен ли е мухълът в дома?

Опасен ли е мухълът в дома?

Плесента и мухълът са неразделна част от природната среда. На открито, плесените и мухълът играят много важна роля в природата, за да разграждат органичната материя, като падналите листа и мъртвите дървета, но на закрито, мухълът трябва да се избягва. Той се размножава посредством миниатюрни спори, които са невидими с невъоръжено око и се предават в открита и закрита среда и въздух. Мухълът може да започне да расте на закрито, когато неговите спори попаднат върху повърхности, които са мокри или влажни. Има много видове мухъл и нито един от тях не ще расте или разпространява, без вода или влага.

Плесените и мухъла обикновено не са проблем на закрито, освен ако спорите на мухъла, попаднали върху мокра или влажна повърхност не започнат да растат. Повечето негови форми имат потенциала да причиняват здравословни проблеми. Неговите спори произвеждат алергени (вещества, които могат да причинят алергични реакции), дразнещи, а в някои случаи, потенциално токсични вещества (микотоксини).

Вдишването или влизането в контакт със спори на мухъл или плесен може да предизвика алергични реакции при чувствителните индивиди. Алергичните реакции включват сенна хрема, симптоми като кихане, хрема, зачервяване на очите и кожен обрив (дерматит). Алергичните реакции причинени от мухъл са чести. Те могат да бъдат незабавни или забавени. Те може да предизвикат астматични пристъпи при хора с астма, които са алергични към плесени. В допълнение, излагането на мухъл може да дразни очите, кожата, носа, гърлото и белите дробове и при алергичните и неалергичните към мухъл хора. Симптомите са различни и варират от алергични и дразнещи типове до много по тежки състояния.

Както сами можете да заключите мухълът не е толкова безобиден или безвреден, за това ако имате някои от изброените по долу симптоми, можете да откриете главния виновник за вашето състояние. Симптомите са:

* Проблеми с дишането (хрипове)

* Носни и синусни задръствания

* Сълзящи, зачервени или парещи очи

* Суха, раздираща кашлица или болки в гърлото

* Дразнене на носа и дразнене на гърлото

* Недостиг на въздух

* Дразнене на кожата

* Проблеми с централната нервна система (главоболие, проблеми с паметта, промени в настроението)

* Болки и страдания

* Възможни треска

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

мими
мими
23.06.2012 13:51
полезна статия
3
0