Ростбийф

Примерно меню за Нова Година

На Нова година трябва да покажете най-доброто от кулинарните си умения и да изненадате и гостите, и близките си с вкусни ястия.

Празничното руло от сьомга е подходящо за тържествената новогодишна вечеря.

Необходими продукти: 1 килограм филе от сьомга (може да се замени с пъстърва), 100 милилитра прясно мляко, щипка индийско орехче, малко зехтин, 250 грама бял хляб без кората, 300 грама замразен грах, 2 клонки магданоз, 1 морков, сол и черен пипер на вкус, 1 белтък, 300 грама риба тон от консерва.

Морковът се обелва и се сварява до омекване. Нарязва се на малки кубчета. Грахът се сварява за 6-7 минути и се отцежда. Магданозът се накъсва на листенца и се нарязва на ситно.

Руло от сьомга

Хлябът се накисва в млякото. Рибата тон се намачква. Добавя се отцеденият от млякото хляб, индийското орехче, солта, черният пипер и белтъкът. Смесва се, добавят се морковът, грахът и магданозът. Разбърква се и се оставя в хладилник.

Филето се срязва напречно, за да се получи тънък пласт. Слага се плънката и се завива. Фиксира се с клечки за зъби. Рулото се намазва с малко олио, завива се с фолио и се пече на 200 градуса около 35 минути. Оставя се да изстине до стайна температура и се оставя в хладилника. Преди сервиране се отстраняват клечките за зъби и рулото се нарязва на парчета.

Ростбиф със зеленчуци ще се превърне в истинска атракция на празничната маса.

Необходими продукти: 1 килограм телешко месо, 3 супени лъжици горчица, 1 чаена лъжичка нарязан на ситно чесън, 2 супени лъжици червен пипер, 4 супени лъжици зехтин, черен пипер и сол на вкус.

Месото се измива, изчиства се от ципите и се намазва със смес от зехтин, червен пипер, чесън, горчица, черен пипер и сол. Оставя се за 2 часа в хладилника. Запържва се от всички страни в сгорещена мазнина, слага се в тава и се оставя да се пече 25 минути във фурна на 220 градуса. След като се изпече, се покрива с фолио и се оставя извън фурната да се задуши от топлината, която отделя. Месото се нарязва и се полива със соса от печенето.

Десертът с шампанско е подходящ за новогодишната трапеза.

Крем Шампанско

Необходими продукти: 300 милилитра шампанско, 1 лимон, 20 грама желатин, 3 супени лъжици захар, 70 милилитра заквасена сметана.

Кипват се 100 милилитра вода, добавят се 2 супени лъжици захар и настърганата кора от лимона. Оставя се леко да поизстине, добавя се лимоновият сок и желатинът. Разбърква се, докато се разтвори желатинът напълно.

Прецежда се през гъсто сито и се добавя шампанското, като се отделят 2 супени лъжици. Напълват се чаши, покриват се с прозрачно домакинско фолио и се оставят за 2 часа хладилника.

В отделен съд се смесват шампанското, захарта, лимоновият сок, наливат се при сметаната и се разбиват. С този крем се украсява желето в чашите с помощта на шприц.

3.8
Общо 8 гласували
5 3
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати