Празнични сладкиши за трапезата на Нова Година

Празнични десерти

Един от най-важните компонента на новогодишната трапеза е десертът. Няма строго установена традиция какъв точно трябва да е. Празничният сладкиш обаче е задължителен, за да може сладко-сладко да посрещнете новата година и в нея да не почувствате горчивина. Ето някои идеи за вашият десерт за Нова Година:

Празничен сладкиш с извара, сушени смокини и фурми

Продукти:

100 гр. фурми; 100 гр. сушени смокини; 50 гр. захар; 1 с.л. портокалов конфитюр/мармалад; 50 гр. едро смлени лешници/орехи/бадеми; 1 яйце; 150 гр. извара; 50 гр. масло; 250 гр. брашно; 4 гр. бакпулвер; 1 с. л. настъргана портокалова кора; 1 ванилия

За импрегниране:

1 с. л. масло; 4 с. л. портокалов сок; 3 с. л. захар; пудра захар (за поръсване)

Начин на приготвяне: Фурмите и смокините се нарязват на едро. Захарта, конфитюра / мармалада, ядките, жълтъка, изварата и маслото се смесва със сушените плодове и се бъркат до получаване на хомогенна смес. Брашното се пресява с бакпулвера и се омесва гладко. Тестото се разстила върху набрашнена хартия за печене и се оформя като тесто за баница. Намазва се с четка с вода, след което в средата му се изсипва получената смес от фурмите, смокините и др. Когато сте готови, тестото се завива около сместа, за да остане тя вътре, като плънка. Пече се на 190° C в предварително загрята фурна, на второто ниво от дъното, около 35-40 минути.

Докато се пече, разтопете маслото с портокаловия сок и захарта. Вече готовия сладкиш се намазва с тази смес, докато е още топъл. Отгоре се поръсва обилно със пудра захар и се оставя да се охлади напълно.

Сладкиш със смокини

Преди да сервирате го поръсете отново с пудра захар, нарязан на тънки филийки.

Ябълков сладкиш

Продукти:

1/2 пакет кори; 300 гр. ябълки; 1 ч. ч. орехи; 3 с. л. мед; 1/2 ч. ч. кафява захар; 1/2 ч.л. канела; 1/2/4 ч. л. бахар; 1/2 ч. л. индийско орехче; 5 обикновени бисквити; 1/2 ч. ч. пудра захар за поръсване; 1/2 ч. олио /масло/.

Начин на приготвяне: Ябълките се измиват и обелва, след което се рендосват на едро ренде. В една купа се смесват с част от орехите, част от захара, меда, подправките и счуканите на дребно обикновени бисквити. Бисквитите служат за попиване на течността, отделила се от ябълките.

Рулото се подрежда по следният начин:

Между всеки две кори се поръсва захар, орехи и се залива с тънка струйка олио. Така се редува до свършване на корите.

Най-отгоре се слага плънката, по цялата повърхност и се навива на руло. Слага се в намаслена и набрашнена тавичка, и се пече около 30-40 мин. Когато е готово, се вади се поръсва с малко вода, след което с цедка се поръсва равномерно с пудра захар.

Сервира се студен и нарязан на кръгчета.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати