Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Суперхрани за здрави кости

Суперхрани за здрави кости

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Храни за кости

След около 30 годишна възраст при всеки човек започва процес на намаляване плътността на костите. За да не допуснете това да застраши здравето ви, то трябва да наблягате на храни, укрепващи костите в тялото ви.

Ето кои са суперхраните, които ще ви помогнат за това.

Суперхрани за здрави кости

Източниците на калции за здрави кости

Зеленолистни зеленчуци, лешници, консервирана риба, слънчогледови семки, тофу, млян сусам. В тези храни се съдържа най-важният и основен структурен компонент на костите – калций.

Бадеми, житни растения, сушени плодове

Суперхрани

За правилното усвояване на калция са необходими няколко елемента, един от които е магнезия. Именно той се съдържа в тези суперхрани. Магнезият е изключително важен за процеса на придвижването на калция вътре и вън от клетките.

Мазните риби

Риба тон, сьомга и сардини са идеални за целта. Те са нужни на костите, поради съдържанието си на витамин D. Той въздейства върху усвояването на калция през стомаха и червата. Жизненоважен е за доброто оползотворяване на калция в организма.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле, зехтин, сирене и соя

Тези суперхрани са богати на витамин K. Скоро бе открито колко голяма е всъщност ролята на този витамин във формирането на костите. Витамин К е необходим за производството на остеокалцин - матриксен неколагенов протеин, втвърдяващ калция.

Тий има две форми - витамин К1 (филоквинон) и Витамин К2 (менаквинон). Вторият се съдържа само в соята, като е много по-лесноусвоим и по-дълго активен от К1. Докато витамин K1 се изчерпва в тялото за няколко часа, то К2 остава активен няколко дни.

За да поддържате костите си здрави, трябва да им обърнете внимание още на около 30 годишна възраст, за да не се стигне до неприятни и често безвъзвратни последици. Най-важно е поддържането на нормални нива на киселинност в стомаха.

Това ще доведе до правилното разграждане на храните, осигуряващи калций. За целта се препоръчват главно алкални храни, предимно плодове и зеленчуци, и намаляването на животинския протеин.

Леща

Повишените нива на киселинност могат да доведат до използване на калция от костите за намаляване съдържанието ѝ в тъканите. Яжте много храни, съдържащи растителни естрогени - мляно ленено семе, соя, леща, леблебия, овес, боб азуки и пълнозърнести храни.

Освен хранене за подобрение състоянието на костната структура най-добро е движението под всякаква форма.

А за здрави кости редовно хапвайте още:

- пълнени чушки с яйца и сирене;

- здравословни салати със сирене;

- основни ястия с броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest