Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Подарете изискана вечеря на вашите любими хора

Подарете изискана вечеря на вашите любими хора

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Изискана вечеря

Първото нещо, което трябва да изберете за вашата изискана вечеря, е алкохолът, който ще се сервира. С него се съобразяват и ястията.

В менюто за изискана вечеря трябва да присъстват всички елементи – салата, предястие, (супа), основно ястие и десерт. За да бъде всичко перфектно, предварително се запознайте и с етикета за подреждане на масата и сервирането.

Салата с рукола и червено цвекло

Салата с рукола и цвекло

Необходими продукти: 3 големи глави червено цвекло, 2/3 чаша орехи, 2 супени лъжици мед, ¼ чаша зехтин, ¼ чаша балсамов оцет, ¼ ч.л. чесън, намачкан, 250 грама козе сирене, 1 чаша листа рукола

Начин на приготвяне: Орехите се захаросват, като се карамелизират леко в меда. Изваждат се и се оставят настрана да изстинат върху хартия за печене или незалепващо фолио.

Цвеклото се почиства и измива добре. Без да се бели, се слага в голям съд с вряща вода и се вари 45-60 минути. Свареното цвекло се отцежда, бели се и се реже на филийки.

Дресинг: Смесват се зехтинът, оцетът, чесънът и много малко мед, докато всичко е много добре смесено.

В плато се подрежда измитата и почистена рукола. Отгоре се нарежда свареното цвекло и се залива с дресинга. Доукрасява се с козето сирене и ореховите ядки.

Изискано предястие

Необходими продукти: 600 г шунка, нарязана на филийки, 50 г краве масло, 1 к.ч. кленов сироп (течен карамел), 60 г дижонска горчица, 200 г захар, 70 г горчица на прах, 25 г нишесте, 6 яйца, 250 мл ябълков оцет, сол

Начин на приготвяне: Шунката се нарежда върху загрелия грил. Отгоре се намазва с кленовия сироп и разтопеното масло. Пече се 5 мин и парчетата се обръщат. Намазват се с масло, дижонска горчица и кленов сироп. Пече се още 3 мин.

В купа се смесват захарта, горчицата на прах и нишестето. В друга купа с миксер се разбиват яйцата. Получените две смеси се объркват. Прибавя се оцетът и се изсипва в тенджерка с двойно дъно или се прави водна баня. Сосът се вари 10 минути, при постоянно бъркане.

Шунката се поставя на кухненската дъска, всяко парче се разрязва на четири и се подрежда в плато. Отгоре се залива със соса. Предястието се сервира горещо.

Основно ястие - Руло с пъдпъдъчи яйца

Руло с пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти: 1 килограм кайма, 250 грама бял хляб, половин литър прясно мляко, 2 белтъка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 4 супени лъжици олио, връзка магданоз, 20 пъдпъдъчи яйца, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия в млякото хляб. Добавят се разбитите белтъци и полученото се оставя в хладилника.

Пъдпъдъчите яйца се сваряват и се обелват.

Магданозът, лукът, морковът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 2 с.л. олио и се добавят заедно с олиото от пърженето в каймата. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус. Накрая се добавя и магданозът.

От каймата се оформя руло. Върху него се слагат сварените пъдпъдъчи яйца, които се вкарват в него с натискане. Рулото се пече 40 минути на 200 градуса, увито във фолио. Когато минат 20 минути, фолиото се отваря.

Десерт

Десерт с кайсии

Необходими продукти: 1 консерва (компот) от праскови (може с всякакви плодове, по избор), 3 бр. яйца, 75-100 г захар, 2 ванилии, 2 с.л. брашно, щипка сол, 200 г течна сметана, масло или маргарин за намазване на тавичката

Начин на приготвяне: Яйцата, захарта, ванилията, брашното, течната сметана и солта се разбиват до получаване на пяна. Прасковите, предварително изцедени, се нареждат с гладката повърхност върху намазаната с масло тавичка. Отгоре се налива получената смес. Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до тъмно златист цвят. При сервирането се поднася с топка сладолед със сметана или с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest