Боядисани яйца

Боядисване на яйца с природни бои

Боядисването на яйца е задължителен момент от подготовката за Великден. Ако тази година обаче ви е щукнала идеята да обагрите яйцата си с естествени бои, вижте няколко традиционни метода, които освен че са ефектни, са и напълно безвредни и природосъобразни.

Свежите листа от червено цвекло боядисват в тъмно лилаво, почти синьо. Можете да сварите яйцата заедно с няколко листата.

За да се сдобиете със светло синя боя, трябва да варите листа на свежо червено зеле заедно с една лъжица оцет около 30 минути. Отварата трябва да е хладка по време на боядисването. Полученият цвят е и е виолетов, но боядисва в синьо.

Ако искате да получите тъмно синьо, е нужно да сварите яйцата в домашно червено вино, смесено с вода (1:1), 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

Цвекло

Червена боя можете да получите от прясно червено цвекло (може и замразено), червени боровинки или малини (замразени).

Отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златисто - жълта боя. Първо трябва да оставите отварата да се запарва в продължение на половин час. След това да сложите яйцата в нея и да поставите съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

За жълто до медено кафява и оранжева боя, трябва да варите яйцата с люспите на около 1 кг кромид лук.

За по-светло жълто можете да използвате настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20 минути заедно с яйцата.

великденски яйца

Шафранът също може да се ползва, като с него яйцата се оцветяват в много деликатен жълто-оранжев нюанс.

За лилав цвят от виолетки голям букет се залива с 1 л вода, прибавят се 3 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица сол и се вари до оцветяване на течността. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца.

За получаването на приятен резедав цвят, шепа или две прясна коприва се попарва във вряла вода. Поставени, яйцата се боядисват в интересен резедав цвят.

Хубаво зелено пък ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак. Сварете яйцата предварително и после ги потопете в приготвената отвара.

Ако искате да оцветите няколко яйчица и в бежаво, използвайте липов цвят. За целта сложете липовият цвят се вари 25-30 минути, след което потопете яйцата в получената боя. Те не само че ще се обагрят, но ще придобият приятния аромат на растението.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати