Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храни се здравословно със златото на ацтеките - амарант

Храни се здравословно със златото на ацтеките - амарант

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
1 от 2 Снимки

Амарант със зеленчуци


Необходими продукти: 2 чаши сварен амарант, 2 с.л. зехтин, 1 глава нарязан лук, 1 средно голям морков, 1 стебло от целина, 1 чаша нарязани гъби, ½ филирани бадеми, ¼ слънчогледови семки, 2 с.л. соев сос, 1 ч.л. подправки на вкус

Начин на приготвяне: Зехтинът се загрява в тиган или тенджера. Зеленчуците, бадемите и семките, целината, морковът и гъбите се задушават, докато омекнат. Добавят им се соевият сос, подправките и амарантът.

Ацтеките приписвали на амаранта вълшебни сили и го използвали в своите тайни ритуали. Днес растението е център на друг важен ритуал – този на здравословното хранене.

Зрънцата на амарант се използва в редица солени и сладки рецепти. Предпочитан е от майсторите готвачи както заради невероятния си вкус, така и заради многобройните си приложения. В галерията горе ще откриете две вкусни рецепти с амарант, които ще подпомогнат по-здравословния път на храненето ви, който сте поели.

Преди всичко е добре да знаете, че може да започнете деня си с полезна закуска с амарант. За нея са ви нужни 1/2 ч.ч. амарант, 1 ч.ч. вода, 6 с.л. кокосово мляко, 2 с.л. мед или Агаве, 1/2 ч.л. канела.

Амарантът и водата се слагат на котлона. Когато водата заври, се намалява и се оставя да къкри 20-25 минути. Внимава се да не се превари. Амарантът може да се свари и предната вечер, като се съхранява в хладилника. На сутринта само се затопля. Добавят му се кокосовото мляко, мед или агаве и канела. Разбърква се добре вашата вкусна и здравословна веган закуска е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати