Градинарят отвръща на удара: Мерки след градушка

Градинар

Градушка не пада нощем – този мит бе разбит на пух и прах от природата тези дни. Най-пострадали са градините. Повод за паника обаче няма – всичко е поправимо. Любовта към градинарството може да се справи с лошото настроение на природата.

Обилният град донесе много негативни последици в градините. Счупените стръкове, повредената реколта и унищожените растения – всичко това е факт. Когато отмине бурята, идва време за справяне с пораженията. Ако направите всичко, както трябва, резултатът няма да е толкова фатален.

Първата стъпка след градушка е почистването на градината. Всички счупени върхове и наранени стебла се отстраняват заедно с падналите растения. Ако пометете около растенията и премахнете всичко излишно – още по-добре.

Градина

Следваща стъпка е прекопаването. За да вдъхнете нов живот на поразените стръкове, то ги наторете. Когато това не е достатъчно, може да се обърнете към народните средства. Най-доброто за целта е отварата от коприва. Киснете листа от коприва за едно денонощия във вода. Най-добра ще стане отвара, ако добавите и бял равнец. Получената настойка е изключително силна и действа оздравяващо на раните на растенията.

Тиквички

За да се предпазите от градушката превантивно, е добре да помислите за противоградна мрежа. Това полиетиленово моновлакно с голяма гъстота на плетката се поставя над растенията, засети в градината. Така ледените късове няма да навредят дори на клоните и ствола на плодовете и зеленчуците. С подобна мрежа могат да се предпазват и автомобилите.

Когато градушката е унищожила сезонната реколта, единственият вариант пред вас е да засадите късни култури. Все още имате време да засадите боб, краставици, кейл и тиквички. Това ще даде нова надежда както на вас, така и на градината ви и в крайна сметка все пак ще съберете реколта.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари