Ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Пролетното ви почистване ще е песен, ако следвате тези съвети!

Пролетното ви почистване ще е песен, ако следвате тези съвети!

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190207
Съвети за пролетно почистване

Пролетта е идеалното време да почистим дома си и да го освежим. Традиционно по това време на годината повечето домакинства организират акция в борбата със замърсяванията на труднодостъпните места, прибират зимните дрехи, вадят летните. Нерядко именно по това време се правят и мащабни ремонти.

Безспорно пролетното почистване може да превърне дома ви в по-уютно местенце, както и да ви помогне да освободите повече пространство.

Но когато този ритуал започне да ви коства твърде много усилия, е вече мъчение. В даден момент обстановката става тягостна, тялото ви капва от умора и вече започвате да съжалявате, че изобщо ще се захванали с толкова сериозни начинание.

Разбира се, не е задължително вашето пролетно почистване да се развие по описания начин. Ако следвате нашите съвети за експресно пролетно почистване, работата ще ви спори и бързо ще приключите с всички домашни процедури.

1. Отделете си време

Отделете си един уикенд, в който да сте отпочинали и свежи, за да имате достатъчно сили за работа. Не разчитайте, че ще успеете да почистите след дългия ден в офиса, защото едва ли това ще се случи.

2. Пригответе предварително всички почистващи средства

Домашни средства за почистване

Помислете добре какво ще ви трябва да почистването и си направете списък. Всички кофи, ръкавици, препарати, кърпи, мопове, четки трябва да са приготвени, още преди да сте започнали с процедурата.

3. Заредете се с мултифункционални почистващи средства

Сода бикарбонат, ябълков оцет, микрофибърни кърпи – това са продукти, които можете да използвате за почистване на различни повърхности.

4. Изхвърлете всичко, което не сте ползвали последните години

Със сигурно ще ви е трудно да се разделите с любимите си дрехи или уреди. Но, признайте, че щом не сте ги използвали досега, няма шанс да ви влязат в употреба скоро. За да не събират прах и да не заемат от пространството, най-добре ги дарете или ги изхвърлете.

Изхвърлете всичко старо

5. Стартирайте почистването от най-високите места

Ако изчистите паркета си, преди да сте почистили мебелите, ще си отворите двойна работа. Затова първо подредете и забършете рафтовете, след което минете по пода с прахосмукачка.

6. Планирайте добре

Опитайте да свършите няколко неща едновременно. Започнете първо с тези, които изискват накисване, а докато чакате да станат готови за пълно почистване, отметнете друга задачка.

7. Освежете старите мебели

Ако нямате възможност да смените старите дървени мебели с нови, можете да им придадете нов живот със зехтин. За целта капнете малко от мазнината в микрофибърна кърпа, след което забършете мебелите.

Почистване на мебелите

8. Измийте ефикасно прозорците

Домакините обичат да се шегуват, че оцетът смъква кирливите ризи на прозорците. Причина е, че от него може да се приготви домашен препарат за чистене. Просто трябва да се миксират в леген 80 мл ябълков оцет и 1.5 топла вода. Тази смес се впръсква в замърсените стъкла, а след това те се разтъркват с мека гъба, за да се отстрани полепналата мръсотия. За финал се минават с вестник.

9. Включете и хлапетата в почистването

Помолете децата да ви помогнат с някои от задълженията – например с изхвърлянето на боклука или с измиването на пода.

Прочетете още разчистване за лятото стъпка по стъпка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest