Днес е Световен ден за борба със СПИН

Днес е Световен ден за борба със СПИН

Днес, 1 декември светът отбелязва деня за борба срещу болестта СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година.

Именно тогава Световната здравна организация обявява първия ден на месец декември за световен ден за борба срещу коварното заболяване, стремейки се да насочи вниманието на обществеността към проблемите на хората, които страдат от СПИН.

Носителите на вируса на заболяването са около 34 милиона души по целия свят. За последните 25 години повече от 25 милиона души са починали, вследствие на вируса на СПИН. Това превръща болестта в една от най-унищожителните и смъртоносни пандемии, познати на човечеството.

През изминалото десетилетие смъртните случаи, в резултат на СПИН са намалели, заради увеличения достъп до медикаменти, които подобряват симптомите на заболяването и предотвратяват заразяването с ХИВ. Въпреки това обаче, само за изминалата 2011 година новите случаи на заразяване са 2.5 милиона.

Днес БМЧК организира информационни пунктове, а доброволци в София ще раздават презервативи и информационни брошури.

Националната пациентска организация и Ротаракт клуб София-Тангра стартират проучване, което има за цел да покаже доколко българите са запознати със СПИН, начините на предаване и превенцията срещу него.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари