България е сред най-некултурните страни в Европа

Театър Иван Вазов

Данни от нов доклад на Евробарометър показаха, че българите са сред европейските народи, които най-рядко участват в културна дейност.

Нашата страна се нареди на 21 място по участие в културни събития в Европа.

Изследването е проведено сред 28 страни-членки на Европейския съюз, включително и най-новата присъединила се към общността държава - Хърватия.

Анкетирани са общо 26 000 души, а основният извод е, че България е най-пасивната в културно отношение страна в ЕС.

Сред културните дейности са били включени посещение на театър, кино, концерти, четене на книги и следене на културни предавания.

Опера

В изследването са използвани и данни за посещенията на библиотеки, културно-исторически забележителности, балетни, танцови и оперни спектакли.

Изследването е показало, че 45 % от българите имат нисък културен индекс, 55% от нашенците са прочели 1 книга за годината, 29% са били на кино или театър, а 11% - на балет, танци или опера.

Едва 2% от българите посещават редовно културни събития или се занимават с креативни дейности като рисуване, свирене на музикален инструмент или друг вид изкуство.

България е успяла да изпревари макар и слабо държавите Румъния, Полша, Словакия, Унгария, Португалия, Кипър и Гърция, които са на дъното в класацията.

С никаква художествена или артистична дейност през последните 12 месеца не са се занимавали 82% от малтийците, 80% от италианците, 79% от унгарците, 78% от португалците, 74% от румънците и гърците.

Книги

Водачи в тази класация са Швеция, следвани от Дания, Нидерландия и Великобритания.

Според изследването потреблението на култура в Европа като цяло спада, като най-достъпни за хората остават телевизионните предавания.

Като една от основните причини за ниското представяне на България, Румъния и Унгария се сочат високите цени на културните развлечения и ниските доходи.

27% от анкетираните българи са посочили отметката "твърде скъпо е" като причина да не отидат на кино или театър през последната година.

22% от хората са задраскали тази отметка средно за Европейския съюз.

48% от българите са споделили, че не четат книги, защото нямат свободно време.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Валко
Валко
24.11.2013 04:46
Реставратор на народния тетър Иван Вазов е архитект ПЕНЧО БОЯДЖИЕВ.
1
0
сам
сам
22.11.2013 13:45
Това на значи, че са некултурни, а само, че другите са такива като дават парите си за псевдо-култура и подхранват милиардите на американската филмова индустрия.
3
0