Днес е Световният ден за борба със СПИН

СПИН

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН с различни кампании, които имат за цел да уведомят хората за предпазните средства, с които могат да предотвратят появата на смъртоносната болест.

Денят за борба със СПИН се е учредил преди 25 години, когато Световната здравна организация решава да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от предпазни средства, с които да се защитим от вируса.

От 1988 г. насам този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история.

Към днешна дата той е признат и се отбелязва в над 190 държави по света.

България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация.

Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи на заразени с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население.

Презервативи

За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000 души.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването българи, живеещи с ХИВ/СПИН, към 14 ноември 2013 г. е 1809 души.

Най-много от новорегистрираните случаи се намират в София – 67 човека, следват Пловдив - 26, Пазарджик - 13, Варна - 12.

Статистиките от 2013 г. показват, че близо 39% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

През 2015 година регистрираните със СПИН в България са 126, като 90% от тях са се заразили по сексуален път. Общият брой на носителите на ХИВ в България е 2170 души.

Според световните статистите все по-голяма част от болните се подлагат на ескпериментално лечение. В най-положителните прогнози се казва, че до 2030 година епидемията може да бъде овладяна, а заразените да са все по-малко на брой.

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на обществото в общата борба срещу болестта.

Изследванията за ХИВ/СПИН във всеки кабинет в страната са безплатни и анонимни.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати