Почукваме се с юмрук вместо ръкостискане

Здрависване

За да бъде намалена опасността от разпространение на заразни болести, британските учени предлагат ръкостискането да се замени с чукването с юмрук.

Учените твърдят, че това е много по-хигиенично – при здрависване се пренасят десет пъти повече бактерии, отколкото при чукване с юмрук.

Откритието е направено от специалисти от Университета в Абъристуит в Уелс.

Ръководителят на проучването доктор Дейв Уитуърт е убеден, че тези резултати са изключително важни за общественото здраве.

Според специалистът хората почти не се замислят какви могат да бъдат последиците от едно ръкостискане. Той е убеден, че ако в обществото чукването с юмруци стане по-популярно от ръкостискането, това ще намали разпространението на заразни болести.

Специалистите са измерили движението на бактериите чрез стерилни гумени ръкавици – едната от ръкавиците покрили със слой от бактерията Е. Coli, преди да я използват за ръкостискане.

Резултатите на учените ясно показват, че неформалните жестове като поздрав с юмруци или плясване с ръце пренасят много по-малко бактерии, отколкото здрависването.

Ако се поздравим с някого, като плеснем ръце, това ще намали броя на бактериите, които се предават между хората с 50 на сто, при чукването с юмрук – с 90 %.

Експериментите на учените са доказали още, че е от значение и какво е ръкостискането. Ако е по-здраво, това ще увеличи нивото на обмяна на бактериите между двете длани, твърдят специалистите.

Чукването с юмрук е поздрав, който американският президент Барак Обама и неговата съпруга Мишел Обама често използват. Специалистите обясняват, че този приет за неформален жест е много по-хигиеничен от ръкостискането, защото при него докосването трае много по-малко, а и областта на контакт е много по-малка.

Възприетото за официален поздрав ръкуване ни дава информация за човека и е важна част от първото впечатление. Когато някой се здрависва вяло и без да хване ръката ви, той обикновено се възприема за нерешителен човек.

Твърде силното ръкостискане пък говори за агресия.

Смята се, че за да бъде правилно ръкуването, ръцете между двамата души трябва да бъдат една в друга не повече от три секунди.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари