Половин милиард души отбелязват днес Деня на Земята

Опазване на земята

Близо половин милиард души от 174 държави по цял свят днес ще отбележат Деня на Земята. Събитието е известно със своята масовост и е определено като най-големият нерелигиозен празник в календара.

Целта на отбелязването е да фокусира вниманието на хората към опазването на планетата, за да се съхрани живота на нея. Близо 12 00 партньори днес ще организират екологични презентации на много места по света.

За първи път Денят на Земята е отбелязан през 1970 година в САЩ и Канада, като в публичното шествие за празника се включват половин милион северноамериканци, сред които видни политици и представители на бизнес средите.

През 1990 година празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му от 1993 година.

Ден на Земята

Идеята за празника е на губернатора на Уисконсин Гейлорд Нелсън, който е залагал на опазването на околната среда в програмата си. Само в първия ден от шествието по повод Деня на Земята и нейното опазване се включват 20 милиона американци.

В резултат на това събитие САЩ приемат закони за опазването на чистия въздух и чистата вода на територията на страната.

В призива за защита на Земята всяка година се включват хиляди българи с разнообразни проекти.

На 22 април 1992 година България в лицето на тогавашния президент Жельо Желев подписва клетва в името на Земята. В нея се включват и 30 000 български деца, а документът се обявява като Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

Декларацията е връчена на конференция за опазването и защитата на околната среда, проведена в Рио де Жанейро през 1992 година.

Още на следващата година България се включва в инициативите за по-чиста околна среда. Това е единственият начин да съхраним живота на нашата планета, припомнят ежегодно организациите.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари