Това са предразсъдъците, които ни държат в капана на нещастието

1 от 5 Снимки

1. Заклет перфекционизъм


Ако родителите ви са се отнасяли твърде критично към вас, е вероятно да сте се превърнали в педант и да действате на принципа всичко или нищо. В живота обаче не съществуват абсолютни стойности и в момента, в който ви се случва нещо лошо, ви се случва и нещо хубаво. Но хората, които се стремят към пълното съвършенство, смятат пропуските и липсата си на късмет в определени ситуации за пълен провал. Ако след всяко негативно събитие потърсите и положителната му страна, ще успокоите тревогите си;

В психологията следването на определени модели, въпреки че те ни правят нещастни, се нарича когнитивно изкривяване и специалистите казват, че много хора дори не ги осъзнават.

Най-трудно е да признаем, че сами сме отговорни за това, което се случва, казва психотерапевтът Дейвид Бърнс.

Има обаче начин да повишим самочувствието си и да внесем повече ред в живота си, ако се научим да хващаме моментите, в които проявяваме несъзнателните си предразсъдъци.

Тогава ще можем да променим гледната си точка към случката, която я провокира, и да си спестим големи грижи. Вижте в галерията кои са най-често проявяваните когнитивни изкривявания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари