Влюбваме се не с очите, а с ушите и носа си

Привличане

Външният ни вид има малка роля в привличането, показва ново научно изследване, което показва, че миризмата и гласът ни също допълват нашата атрактивност за противоположния пол.

Проучването на Университета Вроцлав в Полша твърди, че три от сетивата ни работят на пълни обороти, когато се запознаем с нов човек, а дали ще сме привлечени или не, зависи само от начина, по който изглежда.

Изследването е разгледало 30-годишни проучвания, наблюдавали факторите на привличането между двама души.

Според ръководителя на полското проучване Агата Гройечка, обонянието и акустиката също е важна, за да оценим до колко е привлекателен един човек, но това сега не се изследва толкова подробно.

По гласа на отсрещния човек може да разберем дали той е доминантен, приятелски настроен и какво е неговото емоционално състояние. Миризмата, от друга страна, ни помага да определим плодовитостта и генетичната ни съвместимост.

Флирт

Ароматът ни помага и да различим роднините си, като тази способност най-вероятно се е развила в хода на еволюцията, за да ни предпази от кръвосмешение.

Повечето хора може и да знаят какъв е техният тип – според физическата привлекателност, но да не знаят каква миризма или какъв глас ги привлича. Може би това е моментът, в който някой ни привлича, но не знаем точно защо, разяснява Гройечка.

Така учените стигат до заключението, че когато липсва визуален контакт, привлекателният глас или телесна миризма предизвикват положителни впечатления в отсрещната страна. Чрез тези елементи още в началото може да се предвиди съвместимостта на двама души.

Когато използваме всичките си сетива, а не само очите, получаваме най-добрата информация за евентуалния си партньор.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари