Пазенето на тайни е вредно за здравето

1 от 3 Снимки

Пазенето на тайни може сериозно да увреди както здравето ви, така и кариерата ви, разкриха нови изследвания. Учените от университета в Колумбия твърдят подтикващата към клюкарстване теория, след като проведоха изследване, в което участваха повече от 2000 човека.

На всички включили се били казани общо 38 различни тайни, като задачата била да ги опазят възможно най-дълго. Били взети пълни психологически и физически изследвания преди и след споделянето на тайната.

Учените установили, че дори и само мисълта за скритата информация може да има вредно въздействие върху нашето благополучие. Проучването установи, че запазването на тези тайни за себе си също може да повлияе на способността ни да се справяме добре по време на работа.

По време на изследването станало ясно, че 96% от участниците опазили споделената тайна, като информациите били свързани с всички области на социалния живот, включително емоционална ненавист, сексуално поведение и романтични мисли за друг освен за партньора.

Резултатите от тестовете, взети след споделянето на тайната, показали, хората ненужно са мислили за тайната си два пъти повече на ден и това влошавало тяхното благосъстояние, предизвиквайки безпокойство и карайки ги да се съмняват в собствената си съвест и истинност.

Хората очакват, че от време на време ще трябва да скрият нещо от близките и колегите си. Всеки от нас го прави със завидна упоритост, дори и за най-несъществени неща, казва авторът на изследването професор Майкъл Слепиан. Хората обаче не очакват тайните им да се появяват спонтанно в главите им, когато не са от значение за задачата или текущата ситуация. Това, изглежда, е истинският недостатък на тайните на другите, казва той.

Съхраняването на тайни може да окаже силно влияние върху фокусните нива, обяснява още професорът по психология. Това впоследствие може да повлияе изключително лошо на нашата кариера. Тайните упражняват гравитационно привличане на вниманието ни и не са полезни за нас, заключва ученият.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари