Стречинг за всеки

Стречинг

Стречинг е форма на физически упражнения. Прилага се върху скелетните мускули и представлява натиск по посока на залавните места на мускула с цел тяхното раздалечаване. Разтяга мускулите и прилежащите тъкани (сухожилия, съединителна тъкан, периферни нерви, мускулни фасции).

Стречинг идва от английски и е синоним на разтягане. Отнася се за оптималния обхват на движение на дадена става.

Той често е прилаган с абдукция на целевата мускулна група спрямо торса. Основната му задача е подобряване на мускулната еластичност, както и издължаване на мускулните влакна. Подобрява общия тонус.

Стречингът се базира на физическата практика на йога и заимства много движения от там. Трябва да се знае обаче, че той не е йога.

Този вид спорт много често е пренебрегван от фитнес маниаците. Те обикновено го прилагат само при наличие на мускулна треска, спазъм или друг вид мускулен дискомфорт. Облекчаването на подобни състояния е безспорен плюс на упражненията за разтягане.

Предимството им обаче е, че те са в състояние както да облекчат вече съществуващи болезнени състояния, така и да предотвратят появата на такива, а дори и да помогнат в изпълнението на дадени фитнес упражнения, в които се срещат трудности.

Упражнения за разтягане

Ползите от стречинга са няколко:

- Възстановяване – факт е, че с времето ставите, сухожилията и лигаментите се амортизират, а тежките тренировки ускоряват този процес. Стречингът се е доказал като фактор при възстановяване на мускулите, тонизирането на сухожилията и подобряване работата на ставите;

- Управление на болката –усещането за скованост в различни части на тялото, които се проявяват с особена интензивност след изпълнението на дадени силови упражнения, изпълнени с голяма тежест са известни на всеки. Няколко правилно подбрани разтягания предотвратили голяма част от тези болежки;

- Оптимизиране на техниката при определени упражнения – сковаността на мускулатурата по цялата задна част на тялото са голяма пречка по пътя на много трениращи. Стречинг упражненията за тези части биха подобрили значително изпълнението на редица движения като: мъртва тяга, клек във всичките му варианти, различни олимпийски движения и т.н.

- Стабилност, баланс, контрол – всички тези качества също могат да се развият чрез редовното прилагане на стречинг тренировки, както и биха спомогнали развитието на едно по-добро усещане на движенията на тялото. Контролът върху центъра на тежестта би спомогнал за по-голяма стабилност при работа със собствено тегло, както и с допълнителни тежести.

- Биохимия на доброто настроение - научни изследвания доказават, че стречинг упражненията водят до повишение на ендорфините в тялото. Те отговарят за чувството за удовлетворение, баланс и благополучие.

Стречингът увеличава дължината на мускулните влакна и не би следвало да се използва като форма на загрявка преди тренировка. Самият той изисква добра подготовка и предварително загряти мускули, за да бъде изпълнен безопасно, и да бъдат извлечени максимални ползи от неговото прилагане. Може да се прилага от всеки желаещ да тонизира тялото и настроението си.

3.4
Общо 5 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати