Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Диетата, която убива хора

Диетата, която убива хора

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Мишел Пфайфър

Бретарианската диета е сред петте диети, обявени през изминалата година за изключително опасни. Тя стана популярна, след като актрисата Мишел Пфайфър обяви, че на нея дължи перфектните си форми.

Бретарианската диета е хранителен режим, изключително подобен на следваната от Мадона въздушна диета. Хората, които се подлагат на диетата, изключват храната и водата от своето ежедневие и ги заменят с въздуха и слънчевата светлина. Специалистите са категорични, че никой не трябва да се подлага на тази диета при никакви обстоятелства, тъй като няма никакви доказателства, че човек може да оцелее само с кислород и слънчева светлина.

Изобщо, идеята на диетата е да се докаже, че живот без храна е напълно реално понятие. То се нарича още инедия – дума, идваща от латинския и означаваща постене. Думата е използвана преди много години, за да се опише начина на живот на някои католически светци. Според легендите те можели да оцеляват единствено с помощта на Евхаристия (обредните хляб и вино, които са загубили естествената си същност и са се трансформирали в тялото и кръвта на Христос).

Подобно постене в миналото се е асоциирало със свръхестественото. През ХІХ век дори е имало цяло течение от гладуващи девойки, които са си приписвали всякакви мистични сили.

До ден днешен се е запазило схващането, че постът е в състояние да пречисти тялото и духа. Когато обаче гладът сам по себе си бъде издигнат в религия (в този случай в диета), на лице излиза сериозен проблем.

Бретарианство се позовава от схващането, че щом постенето може да ни направи по-одухотворени, то тоталният отказ от храна и евентуално вода ще ни направят свръходухотворени и разбира се – слаби. Последователите на режима наистина са убедени, че човешкият живот може да бъде изцяло поддържан от храна под формата на слънчева светлина и въздух.

Основоположник на движението е Елън Грийв /виж галерията/, по-известна като Джасмухин. Тя твърди, че не се е хранила от 1993 г. насам. Твърди и, че всеки, който последва примера и започне да се храни със светлина, ще достигне до най-желаното – вечна младост.

Въпреки непреклонните си убеждения Грийв признава, че консумира билкови чайове и от време на време - шоколад или сладолед. В дома и редица репортери са се натъквали на храна, но тя твърди, че принадлежи на мъжа ѝ.

Тя е основател на Космическата интернет академия и твърди, че има над 5 000 последователи. Истината е, че до момента трима от тях са загубили живота си. Те са починали от гладна смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати