Диета при колит

Хранителен режим при колит

Възпалението на чревната лигавица е често срещано заболяване. То може да бъде незначително и да предизвиква само леко неразположение - къркорене в корема например. Но може да се изразява и в дълбоки язвени изменения. Затова не трябва да позволявате да се задълбочи.

Най-често към това състояние водят преживени инфекции, глистни инвазии, алергични реакции към един или друг продукт. Ако човек хапва набързо, на крак, ако обича лютото и не може да се откаже от "сгряващите" напитки, най-вероятно рано или късно ще се сблъска с колита. Хората, които злоупотребяват с клизмите и слабителните, също влизат в рисковата група.

Заболяването започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво, като се усещат и чести позиви за ходене по голяма нужда. Много често телесната температура се повишава до 38 градуса. Тенезмът е много упорит и е съпроводен от продължителен спазъм на дебелото черво. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа.

Приеманата храна трябва да е течна или полутечна, варена или задушена. Забравете за големите порции, яжте по-малко, но по-често. Изключете от менюто си лютивото, мазното, пърженото, соленото и пушеното. Ще се наложи да забравите и за сладкишите и тестените изделия.

Оризова каша

Яжте само вчерашен хляб, но не много сух, а и в ограничени количества. Това важи и за солта, и за захарта. Млечните продукти също се отразяват неблагоприятно на червата, особено при наличие на колит, съпроводен с диария.

Изключете от менюто плодовете и зеленчуците - можете да ги похапвате само варени. Но при запек - точно обратното, следва да наблягате на цвекло, моркови, тиква, домати, тиквички. Не се забраняват горските плодове. Полезни са ядките и медът.

Бъдете много внимателни с картофите. И още няколко иначе полезни зеленчука трябва да изключите от своята трапеза - лука, чесъна, ряпата, репичките, които дразнят чревната лигавица и въобще не трябва да се употребяват.

Препоръчва се употребата на леки чайове (шипка, липа, лайка и други) със сухар и слабо подсладени. Подходящи са пюретата от картофи, овесени ядки, ябълки, моркови, оризова каша, тиква, нишестета, яйчен белтък.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати