Бъдете във форма със степ аеробика

Аеробика

Степ аеробиката е популярен спорт в много страни по света вече в продължение на десет години. Този тип аеробика е изобретен в САЩ от известния спортен инструктор Джина Милър.

След като Джина претърпяла травма на коляното, за да се възстанови, използвала стълбището на собствения си дом. Започнала да прави упражненията, редуващи се с изкачване и спускане. И така постигнала отлични резултати.

Когато възвръща добрата си физическа форма, Джина Милър използва своята идея за създаване на изцяло нов вид аеробика. Така се е появила степ аеробиката.

Фитнес

За нея се изисква специална платформа. Платформата може да бъде различна на дължина, но не повече от 40 сантиметра в широчина. С твърде широка платформа не е удобно да се изпълняват упражненията.

Височина зависи от нивото на обучение. Колкото по-висока е платформата, толкова натоварването е по-голямо. Тоест за начинаещи са препоръчителни по-ниски платформи.

Повърхността на платформата също така е важна. Обикновено тя е покрита с оребрена гума. Това покритие е необходимо, за да предотврати евентуални подхлъзвания. По отношение на фитнес клубовете, платформите там обикновено са достъпни в достатъчни количества.

Степ Аеробика

Степ-аеробиката задължително е предшествана от загряване. Необходимо е да се подготвят сърцето и мускулите за очакващото ги натоварване. Средната продължително на една тренировка по степ аеробика трае около 50 минути. За начинаещи е препоръчително да се започне с 20 минути и постепенно да се увеличава продължителността. Изчислено е, че по време на една тренировка се изгарят между 250-400 калории. За да се подобри ефективността, може да се използва по-висока платформа.

Леките и ритмични движения на музика по време на степ аеробиката са доста прости и начинаещите могат лесно и бързо да се научат. Тренировките значително подобрява краката, бедрата и задните части. В допълнение увеличават общия тонус на мускулите на цялото тяло, укрепват сърдечно-съдовата система. Развиват гъвкавост и пластичност, подобряват координацията на движенията.

За да се постигне максимален ефект по време на урока, можете да използвате малки гири, те осигуряват допълнително напрежение в мускулите на ръцете и гърдите.

За начинаещи в степ аеробиката е по-добре да започнат да се занимават с нея във фитнес-клубове. Така лесно и бързо ще усвоят основните движения, а атмосферата и заниманията в група ще окажат положително психологическо въздействие.

Степ аеробиката има положителен ефект върху цялото тяло, укрепва дихателната, сърдечно-съдовата, мускулната и нервната система, помага за нормализиране на кръвното налягане и дейността на вестибуларния апарат.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ivo1234567788
Ivo1234567788
15.01.2017 23:39
Сънувах майка си да ме кърми и след два дни баща ми внезапно почина. Беше година и малко след нейната смърт. Много лошо се получи
0
0