Нощното похапване съсипва паметта ни!

Хранене

Напоследък похапването през вечерните часове все по-често бива заклеймявано като вредно. Диетолози и различни други специалисти смятат, че поемането на хранителни продукти след 18.00 часа натоварва организма и пречи за по-лесното отърваване от излишните килограми.

Освен това нерядко обилната вечеря може да стане причина за проблеми със съня. Мнозина го свързват също така с увеличаване на риска от диабет.

За жалост на хората, които обичат да отварят хладилника нощем, към всички тези негативи на нощното хранене можем да добавим и още един.

Похапването през късните часове оказва неблагоприятен ефект върху паметта. То пречи на запомнянето на нова информация и на съхраняването на по-стара такава, сочат данните от изследване, проведено от учените от Университета на Калифорния.

Според нас яденето нощно време може да попречи на способностите да заучаваме факти чрез неблагоприятно въздействие върху зони на мозъка, които са свързани с процесите за запомняне.

Стрес

Учените стигнали до това заключение, след като извършили експеримент с опитни гризачи. За целите на своето проучване те наблюдавали поведението на мишоци, хранени при сериозен режим.

След проведения анализ специалистите заключили, че при животните, захранвани по времето, когато е трябвало тялото им да е в покой, се наблюдава деформация на молекулите, играещи важна роля за паметта. Според учените приемането на хранителни продукти именно в късните часове води до дисхармония между биологичния ритъм на мозъка и тялото.

Тази информация, както и по-горе споменатите факти, са достатъчна причина да ограничим късните си хапвания. Ако обаче не можете толкова лесно да се откажете от среднощните набези на хладилника, не бързайте да се отчайвате.

Опитайте се да замените тежките храни с пресни и леки салати. Така хем ще сте успели да заситите глада, хем няма да натоварвате чак толкова организма си.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари