Невероятните ползи на ликопена

Невероятните ползи на ликопена

Ликопенът е растително хранително вещество с мощни антиоксидантни свойства. Това е пигментът, който дава цвета на червените и розовите плодове като домати, дини и розов грейпфрут. Веществото е свързано с многобройни ползи за здравето, вариращи от здравето на сърцето до защитата от слънчеви изгаряния и някои видове ракови заболявания.

Антиоксидантите в него защитават тялото от увреждания, причинени от вредни съединения, известни като свободни радикали. Когато нивата на свободните радикали превишават нивата на антиоксидантите, те създават оксидативен стрес в тялото. Той е свързан с някои хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Невероятните ползи на ликопена

Изследванията показват, че антиоксидантните свойства на ликопена могат да помогнат за поддържането на равновесие на нивата на свободните радикали, като предпазват тялото ви от някои от тези състояния.

Силното антиоксидантно действие на ликопена може да предотврати или забави прогресията на някои видове рак. 23-годишно проучване, в което участвали повече от 46 000 мъже, разглежда по-подробно връзката между ликопена и рака на простатата. Данните показали, че господата, които консумират поне две порции богат на ликопен доматен сос на седмица, имат 30% по-малко вероятност да развият рак на простатата.

Невероятните ползи на ликопена

Ликопенът може също така да намали риска от развитие от сърдечни заболявания. По-конкретно, той може да намали уврежданията от свободните радикални, както и тези от лошия холестерол. Високите нива на ликопен в кръвта също могат да добавят години към живота на хора с метаболитен синдром – комбинация от здравословни състояния, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

Важното вещество може да помогне също така и на зрението. Ликопенът може да предотврати или забави образуването на катаракта и да намали риска от макулна дегенерация, водеща причина за слепота при по-възрастни хора.

Невероятните ползи на ликопена

Червеният пигмент доказано може да помогне за намаляване на невропатичната болка – вид болка, причинена от увреждане на нервите и тъканите.

Известна е и способността му да защити мозъка. Антиоксидантните свойства на ликопена могат да спомогнат за предотвратяване на припадъци и загуба на памет, натрупани при свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Ликопенът може да допринесе и за по-силни кости, защото забавя смъртта на костните клетки и по този начин подсилва костната структура.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари