Рубеола

Ваксиниране на дете

Какво е рубеола

Рубеолата е вид леко протичащо инфекциозно заболяване. Представлява вирус от рода Rubivirus и засяга периферните лимфни възли, протича с обрив и интоксикационни симптоми. Той е РНК вирус, който няма общи антигени с други вируси. Наблюдава се предимно при деца, но се среща и при възрастни, като най-опасен е за бременни жени. Това е един от видовете заболявания с общото наименование шарка.

Симптоми при рубеола

При деца често заболяването протича безсимптомно. При възрастните хора по-често има симптоми, които могат да бъдат и различно тежки. Инкубационният период на заболяването е от 13 до 22 дни. Първите симптоми се появяват два три дни преди да се появи обрива и са кашлица, лека хрема, конюнктивит, лека температура, главоболие и отпадналост. След това се появяват обрив и подуване на лимфните възли зад ушите, които са и основните признаци за развитието на този вид шарка.

При някои хора обрив може да не се наблюдава, поради което заболяването може да бъде сбъркано с други вирусни инфекции, като грип и настинка. Ако все пак има обрив той обичайно не е силен и е от дребни петна, които не причиняват сърбеж. Започва от главата и се разпространява по тялото към краката. Ако вашето дете или бременна жена имат изброените симптоми е от особено значение да се обърнат към лекар.

Заразяване с рубеола

Рубеолата е силно заразна, нейният вирус попада в организма през горните дихателни пътища, по кръвен или лимфен път. Веднъж достигнал лимфните възли, вирусът започва да се размножава. Непосредствено преди да се появи, обривът е най-сериозната част от заболяването, когато вирусът посредством кръвния поток се е разпространил в цялото тяло.

За да се зарази човек с рубеола единствено условие е да е бил в контакт с друг човек, който вече е болен. Заразяването става по въздушно-капков път.

Диагностициране на рубеола

Доктор

Най-често е достатъчен преглед от личния ви лекар, за да установи това заболяване. След разговор в който ще бъдете попитани за симптомите и дали сте имали контакт с лице болно от рубеола, той ще огледа обривите ви и ще провери лимфните възли.

Може да се направят изследвания на кръв или урина, но това се случва относително рядко. Такива изследвания за рубеола се използват само в случаите на вродено заболяване.

Лечение на рубеола

Лечението е насочено към облекчаване на симптомите. В повечето случа лечение не е необходимо, задължително е изолиране на болния с цел ограничаване на заразата, както и почивка. Обичайно след 3 дни всички симптоми отзвучават спонтанно.

В случай, че болният има температура е желателно да пие повече течности, за да предотврати обезводняване на организма. Може да се взимат лекарства, но само с лекарско предписание.

Ако очите се възпалят е добре да няма ярка светлина в помещението, където се лекува болният, а при необходимост да се носят слънчеви очила.

Въпреки, че това заболяване е относително леко, задължително се провежда под лекарско наблюдение.

Усложнения при рубеола

При деца и възрастни без други заболявания, болестта обичайно протича без особени усложнения. Най-опасна е за бременните жени, защото може да предизвика спонтанен аборт, раждане на дете с тежки увреждания или преждевременно раждане.

При около 25% от новородените, чиито майки са прекарали рубеола в първото тримесечие на бременността, се наблюдават тежки увреждания като порок на сърцето, катаракта, увреждания на черния дроб, глухота и др. Всички тези заболявания се наричат с общото име „Вроден Рубеолен Синдром. Поради тази причина ако се установи заразяване с рубеола до третия месец от бременността, майките биват съветвани да направят аборт.

Предпазване от рубеола

Ако има установен случай на рубеола, всички болни и тези които са били в контакт с тях се поставят под карантина. Целта е да се ограничи разпространението на заразата. Най-добрата защита от рубеола е имунизацията. Тази имунизация е задължителна за България. Първата имунизация се поставя около 13 месечна възраст, като се повтаря на 12 годишна възраст.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

В текущата статия виждате Рубеола. Ако имате предложение или считате че написаната информация не отговоря на статията Рубеола, бихте могли да се обърнете към екипа ни от формата за контакт. Пишете ни и ако искате да добавим допълнителна информация за Рубеола.