Колит

Болка в Стомаха

Колитът е възпаление, което засяга лигавицата на стомашно-чревния тракт и най-вече на дебелото черво. Има два вида колит - остър и хроничен, като разликата между тях е в причинителите на възпалението, симптомите и продължителността на протичането.

Причини за развитие на колит

Различни са причините за развитие на колит. Може да бъде инфекция със стрептококи, стафилококи, патогенни коли бактерии и други. Също така колит се развива при патогенно развитие на бактерии, които са обичайни обитатели на дебелото черво. Сред другите причини са неправилно хранене, отравяне с химически агенти, различни видове заболявания, както и прием на лекарства.

Много често причините за развитието на колит са нервно-психически. Но влияние може да окажат при жените бременност, раждане, менопауза и др.

При хроничния колит се наблюдава влошаване, когато човек е подложен на силен психически стрес.

Симптоми при колит

Острият колит започва с болки в областта около пъпа, често изхождане, при което изпражненията може да бъдат примесени с кръв и са течни. Наблюдава се отпадналост, повишена температура, мускулите се отпускат, а коремът е болезнен на пипане.

При хроничния колит, болката е по целият корем, болният има газове, а също така и чести изхождания, които както при острият колит са кашави или воднисти и могат да бъдат примесени с кръв. В някои случаи може да се наблюдава и запек.

Подут Стомах

Диагностициране на колит

Диагностицирането на колит се извършва от специалист. Болният бива разпитан за оплакванията си, за начина си на живот, за близки травмиращи събития, прием на храни и медикаменти, скорошни отравяния. Коремът се опипва и при нужда се назначават необходимите изследвания.

Лечение на колит

Лечението на колита зависи от причините за възникването му. Ако той е резултат от друго заболяване, следва да се обърне внимание на основното заболяване, на прием на медикаменти, които могат да доведат до колит и ако е възможно да се заменят.

В случай, че колитът е резултат от стрес е важно да се ограничи нивото на стреса или да се предприемат мерки за справянето с него. Такива могат да бъдат посещения при психотерапевт, групи за взаимопомощ, физическа активност, йога, курсове за дишане и медитация и др.

При всички видове колит, независимо от причините за възникването е необходимо да се спазва коректен режим на хранене и движение, които да се погрижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Медикаменти се приемат само по предписание от лекар.

Хранене при колит

Ако имате колит като начало спрете трудносмилаемите храниграх, леща, боб, зеле, фасул. Най-добре е да се консумират каши и пюрета. Храните да се приготвят на пара, чрез варене или печене. Пържените и мазни храни е добре временно да се изключат от менюто. Забравете за лютите, пикантните и силно подправени ястия, откажете се от алкохола и тютюнопушенето. Хубаво е да се приемат леки билкови чайове като лайка, липа, шипка и други. Не пийте газирано.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.5
Общо 8 гласували
5 2
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
РАДКА БОНКОВА
28.03.2013 12:14
Можете ли да ми отговорите съществува ли язвен колит и нещо за него?
1
0

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

На въпросната подстраница виждате Колит. Ако имате въпрос или смятате че публикуваната информация не отговоря на заглавието Колит, можете да се свържете с Ezine.bg от линка за контакти. Пишете ни и ако бихте искали да напишем повече информация на тема Колит.