Мек шанкър

Мек шанкър

Какво е мек шанкър

Мек шанкър представлява бактериално заболяване, което се предава само по полов път. Причинява се от бактерии, наречени Hemophilius dicrey. Тези бактерии изглеждат като тънки и къси пръчици, с дължина до 2 микрона. Инфекцията засяга както мъже, така и жени. Болестта представлява лека подутина по половите органи, която с течение на времето се превръща в болезнена раничка.

В много случаи раничките са няколко. Инкубационният период на мек шанкър е от три до десет дни. Заболяването не създава имунитет, което означава че може да се повтаря многократно при един и същ болен. Развитието на инфекцията започва веднага след заразяването, т.е. веднага след полов акт. Върху половите органи се появяват едно или няколко зачервени петна, които последователно се превръщат във възелчета, гнойни мехури и язви.

Язвичките са изключително болезнени и имат кръгла, овална или неправилна форма. Границите между отделните язви са ярко изразени, зачервени са и имат некротично дъно с гноен налеп. Мек шанкър е разпространен из целия свят, смята се че е болест на проститутките. Има случаи на избухване на епидемии, като мъжете боледуват повече, отколкото жените.

Симптоми при мек шанкър

Болестта има характерни особености, проявяващи се по сходни начини при мъжете и при жените.

При жените болестотворният причинител на мек шанкър има благоприятни условия за развитие във влагалището, по големите и малките срамни устни, както и върху клитора. След отминаването на инкубационния период на мястото, където е проникнала бактерията се появява подутина, която е леко изразена, но постепенно се превръща в болезнена рана.

Сексуални контакти

Лимфните възли в съседство са болезнени и уголемени. При мъжете раничките се разполагат върху пениса. И при двата пола е силно възможно появата на болезнени язвички още по устната кухина или в областта на ануса. Ако видите някои от тези симптоми, веднага се консултирайте със специалист, защото усложненията от мек шанкър са тежки и болезнени.

Усложнения при мек шанкър

Най-тежките последствия от болестта са появата на кръвоизливи на местата с разранени тъкани. Неприятни последици са и възпаленията на лимфните съдове по гърба на пениса, които набират гной и образуват вторични язви. Възможно е развитие на регионален лимфаденит – възпаление и уголемяване на лимфни възли на слабините.

Лимфаденитът се появява три или четири седмици след заразяването. Лимфните възли могат да достигнат големина на яйца или дори повече. Възпалението засяга не само лимфните възли, но и околните тъкани. Кожата е гладка, опъната и зачервена. Получават се дълбоки язви, които имат гной. Регионалният лимфаденит протича с повишена телесна температура. Възстановителният процес трае до два месеца.

Диагностициране на мек шанкър

При съмнения за венерическа болест веднага трябва да се посети лекар. Той трябва да научи за оплакванията на пациента и да направи преглед. Най-често диагнозата се поставя с наблюдение под микроскоп на материал, взет от дъното на раничките. Така може да се установи наличието на Hemophilius dicrey. Причинителят на мек шанкър може да се открие и чрез микробиологично изследване на взет материал и поставянето му в благоприятна за развитието на бактериите среда. Резултатите се отчитат от микробиолог. Възможно е и използването на кръвни тестове.

Неуспешен флирт

Лечение на мек шанкър

Лечението се провежда с антибиотици, които са назначени от лекуващия лекар. Той определя необходимите хапчета, не бива да прилагате самолечение. Изключително важно е да се лекуват и двамата партньори, тъй като това е сексуално предавана болест. При правилно проведено лечение и без усложнения, симптомите на мек шанкър отминават за около една седмица. Забранени са сексуалните контакти по време на лечението. Когато завърши курса на лечение, трябва да се направи преглед, който да установи пълното излекуване.

Предпазване от мек шанкър

Използването на презервативи е най-доброто средство срещу всякакви полово предавани болести. Винаги използвайте презерватив с нови и случайни партньори, защото в противен случай рискувате своето здраве.

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари