Хроничен фарингит

Хроничен фарингит

Фарингитът е заболяване на гърлото, което е причинено от възпаление в задната му част. Изразява се в раздразнение и затруднено преглъщане, което причинява болезнено усещане. Хроничният фарингит представлява хронично заболяване на фаринкса /гълтача/, което се среща сравнително често и засяга по-често мъжете, отколкото жените.

Хроничният фарингит се явява като последица на често повтарящите се възпаления на гълтача, заболявания на други органи и системи в тялото /гастрит, ринит, синузит, проблеми при обмяната на веществата/.

Дългогодишната работа с газове, различни вредни прахове, физични или термични фактори също могат да провокират хронифицирането на фарингита.

Много често се появява в резултат от остри възпаления на фаринкса и носа, както и редица хронични процеси. Алкохол и тютюнопушене са едни от най-важните рискови фактори за появата на заболяването, както и честото пребиваване в помещения с топъл и сух въздух.

Хроничният фарингит бива атрофичен хроничен фарингит и хиператрофичен хроничен фарингит.

Възпаление на гърлото се появява под формата на силна инфилтрация с опасни възпалителни клетки, разширени капиляри и твърде уголемени слузни жлези. Това е първият хипертофичен стадий. Следва преминаване в следващ стадий на заболяването, през който настъпват фибросклеротични изменения и намаляването на жлезите и кръвоносните съдове. Лигавицата в областта изтънява прекалено много и става суха, покрита със слой засъхнал ексудат. Това е вторият атрофичен стадий на заболяването.

Въпреки че увреждането на лигавицата е много тежко, хроничният фарингит не прераства в по-тежки или злокачествени заболявания. Голяма част от болните развиват силен страх от ракови образувания, поради постоянно повтарящите се оплаквания в областта на гърлото.

Възпаление на гърлото

При рак на гърлото тежестта на оплакванията се задълбочава и прогресира, докато при хроничният фарингит симптомите се появяват и изчезват и докато не бъде осигурено лечение процесът се повтаря.

Симптоми при хроничен фарингит

Най-характерните оплаквания при хроничния фарингит включват отделяне на храчки от носоглътката и гърлото; чувство за сухота, което е особено силно изразено при атрофичната форма на фарингит; отделяне на голямо количество гъсти секрети от гърлото; суха кашлица и усещане за наличие на чуждо тяло; парене и болка при преглъщане. Много често се появяват спазми в хранопровода, които затрудняват преглъщането и създават допълнително усещане за чуждо тяло в областта.

Диагностициране на хроничен фарингит

При наличието на подобни оплаквания, болният трябва да посети специалист уши, нос и гърло. Извършва се преглед на лигавицата на гълтача – фарингоскопия, по време на която се установяват различни промени в лигавицата, които зависят от етапа на заболяването. Колкото по-рано бъде диагностицирано заболяването, толкова по-лесно и бързо ще протече лечението.

Лечение на хроничен фарингит

Лечението на заболяването е насочено към отстраняване на факторите, които го причиняват. Назначава се локално лечение, което в повечето случаи е с голяма продължителност и зависи от формата на хроничния фарингит. При хипертрофичната форма се прилага туширане на възпалената лигавица с антисептичен разтвор на йод. Прилагат се и редовни промивки със специфични алкални разтвори.

При атрофичните форми на заболяването лигавицата трябва да се натрие с йод-съдържащи разтвори или вместо тях се прави гаргара с топла вода, в която има йод. Приемат се високи дози от витамини А, В, С и А.

Чай от лайка

При изостряне на заболяването се предписват антибиотици и противовъзпалителни средства. Тютюнопушенето е напълно противопоказно. Болните дори не бива да пребивават в помещение с тютюнев дим, защото може да настъпи влошаване на здравословното състояние. Концентрираният алкохол дразни лигавицата по време на поглъщане и чрез издишването на парите му, поради което е напълно противопоказен. Студените и горещи храни и напитки, твърде пикантните храни и газираните безалкохолни питиета не са препоръчителни.

Народна медицина при хроничен фарингит

Българската народна медицина предписва да се вземат по три стръка джоджен и меча пита и сваряват в 500 мл вода. Отварата се прецежда и след като изстине се правят гаргари по няколко пъти дневно, като може и да се пият по една или две глътки.

На всеки 3 часа се прави гаргара на гърлото със солена и хладка вода. В 1 ч.ч. вода се слага ¼ ч.л. готварска сол. Когато отокът е по-силен може да се приложи и гаргара с топла лимонена вода.

Всяка сутрин се прилага парна баня в областта на главата с чай от лайка. Продължителността на процедурата е от 5 до 10 минути.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар! [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.3
Общо 25 гласували
5 8
4 4
3 5
2 3
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лилия Кръстева
05.01.2014 15:14
Благодаря, много ми хареса статията, помогна ми!
angel alekov
18.06.2015 20:49
Zdr te mojeli nqkoi tel nomer ili vie dami zvannite na tel 0895667013 angel dase lekuvam i as chesam pevac blagodarq
0
0
17
2

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

На въпросната подстраница виждате Хроничен фарингит. Ако имате критика или смятате че предоставената информация не отговоря на темата Хроничен фарингит, бихте могли да се свържете с екипа ни от формата за контакт. Пишете ни и ако искате да добавим допълнителна информация за Хроничен фарингит.