мозъчен кръвоизлив

Мозъчен кръвоизлив

Мозъчният кръвоизлив представлява вид инсулт, който е предизвикан от спукване на артерия в мозъка. Това спукване причинява кървене в околните тъкани и унищожение на голям брой мозъчни клетки. Когато кръвта от получената травма напои тъканите, започва да се получава оток, а кръвта образува маса, наречена хематом. Този процес увеличава налягането в околните тъкани, което нарушава кръвния приток и унищожава важни мозъчни клетки.

Четири са основните кръвоносни съдове, които захранват мозъка с необходимите му вещества – дясна и лява сънна артерия, които са разположени в предната част на врата; две гръбначни артерии, които са разположени в задната му част. Тези четири артерии се събират в самата основа на мозъка и образуват т.нар. кръг на Уилис, откъдето няколко по-малки артерии доставят обогатена на кислород кръв до абсолютно всички части на мозъка.

Кървенето може да възникне вътре в мозъка; в областта между мозъка и мембраните, които го покриват; между слоевете от мембрани; между черепа и мембраните.

Рискове за мозъчен кръвоизлив

Като потенциални рискови фактори за появата на кръвоизлив в мозъка се считат високото кръвно налягане, непрекъснат стрес и наличието на сериозни и травмиращи проблеми, различни грешки в диетата, диабет, висок холестерол, наднормено тегло и редовни злоупотреби с алкохол, климатични и други по-сериозни проблеми промени в начина на живот, депресивни състояния, неправилна болнична помощ.

Травмите и различните наранявания в областта на главата, сериозните чернодробни увреждания, заболяванията на кръвта и проблемите с кръвосъсирването, мозъчните тумори и старостта, аневризмите и измененията в кръвоносните съдове също са много опасни фактори. Въпреки че старостта е един от изброените рискови фактори, според статистиките в последните години все повече млади хора получават мозъчни кръвоизливи, което може да обясни единствено с високите нива на стрес и нездравословния начин на живот.

Симптоми при мозъчен кръвоизлив

Мозъчният кръвоизлив се характеризира с ясно изразени симптоми – силно главоболие; нарушения в съзнанието, дори изпадане в състояние на кома; парализа, която обхваща левите или десни крайници; отклонение на погледа встрани; появява се най-често през деня.

Другите характерни прояви включват загуба на баланс и координация, загуба на фините двигателни функции /тремор на ръцете/, изменени вкусови усещания, затруднения при преглъщане, обърканост, проблеми при четене и писане, силна чувствителност към светлината, схващане на врата, обърканост и скованост.

Диагностициране на мозъчен кръвоизлив

За да се диагностицира състоянието по възможно най-бързия начин се назначават компютърна томография или магнитно-резонансна томография, а в някои случаи лумбална пункция и изследването на гръбначно-мозъчната течност /ликвор/. Бързото откриване на състоянието е животоспасяващо.

Спешан помощ при мозъчен кръвоизлив

Лечение на мозъчен кръвоизлив

Мозъчните кръвоизливи са най-опасни в първите часове и дни след възникването, а смъртността при тях достига до 60%, особено ако лечението закъснее или се извършва зле оборудвани болнични заведения. Затова усилията са насочени главно в първите минути и часове след откриването на кръвоизлива. Болният веднага се транспортира до болница, където се освобождават притиснатите неврони. По този начин те се възстановяват бързо и възможно най-скоро заемат своето място в цялостната работа на организма.

Вътремозъчните кръвоизливи съставят около 20% от всички мозъчни инсулти в нашата страна.

Усложнения при мозъчен кръвоизлив

Някои болни се възстановяват напълно след прилагането на подходящо лечение, докато други остават с последствия за цял живот. Възможните усложнения са мозъчен инсулт и загуба на редица мозъчни функции, появата на тежки странични ефекти от различните медикаменти и лечения. Голяма част от прекаралите мозъчен кръвоизлив остават инвалиди завинаги.

Профилактика срещу мозъчен кръвоизлив

Повечето мозъчни кръвоизливи са свързани с точно определена причина. Поради това намаляването на възможността от появата им включва ограничаване на приемът на алкохол и тютюнопушене; лекуване навреме на високо кръвно налягане ; избягване на всякакъв вид наркотици и травми по главата до някаква степен осигуряват безопасност в това отношение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3
Общо 12 гласували
5 3
4 2
3 2
2 2
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Подобни Статии

От другите сайтове

Другите търсят

На тази подстраница виждате Мозъчен кръвоизлив. Ако имате предложение или смятате че публикуваната информация не отговоря на заглавието Мозъчен кръвоизлив, можете да се обърнете към нас от форумуляра за връзка. Пишете ни и ако желаете да публикуваме още информация относно Мозъчен кръвоизлив.