Синдром на токсичен шок

Синдром на токсичен шок

Какво е синдром на токсичен шок

Синдромът на токсичен шок представлява много тежка, но рядко срещана инфекция. Представлява сериозно увреждане на кръвта, което е породено от токсини на два вида бактерии – стрептококи и стафилококи.

Синдромът на токсичен шок може да засегне мъже, жени и деца. Първоначално състоянието е свързвано с използването на дамски тампони. Ако синдромът на токсичен шок не бъде лекуван навреме може да се стигне до много сериозни нарушения – проблеми с функциите на черен дроб и бъбреци, гърчове, сърдечна недостатъчност, кървене.

Рискови фактори за синдром на токсичен шок

Дамски тампони – голяма част от специалистите смятат, че силно абсорбиращите тампони, които престояват по-дълго време в женското тяло са много благодатна среда за развитието на болестотворните бактерии.

Вагинални контрацептиви – продължителната употреба за период по-дълъг от 24 часа на диафрагмата като средство за контрацепция е сериозен рисков фактор, който не бива да бъде пренебрегван.

Инфекции – синдромът може да засегне всеки човек, който страда от някакъв вид стафилококова инфекция, пневмония, инфектирана кожна рана, абсцес, костна инфекция, остеомиелит, инфекция в кръвта, септицемия. В много случаи стрептококовия токсичен шок се активира след попадането на бактерии в раздразнена кожа, мехури от варицела и хирургични рани.

Симптоми при синдром на токсичен шок

Симптоматиката на синдрома на токсичен шок е характерна – повишение на телесната температура до 39 градуса или повече; тежко повръщане и диария; силна умора и болка в мускулите без видима причина; объркване; усещане за прималяване и появата на червен обрив, най-вече по кожата на ръцете и краката.

При появата на тези симптоми трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото може да се стигне до фатален край. Въпреки сериозността на положението, ако е разпознат навреме синдромът на токсичния шок е напълно лечим и не причинява последствия.

Диагностициране на синдром на токсичен шок

Поставянето на диагнозата синдром на токсичен шок трябва да се извърши много бързо с оглед спешната необходимост от лечение. Лекарят се запознава с клиничните прояви на пациента, след което е необходимо да се назначат изследвания, които да докажат наличието на високо количество стрептококи или стафилококи в кръвта.

Женски неразположения

Лечение на синдром на токсичен шок

Както вече стана ясно, синдромът на токсичен шок е спешно медицинско състояние. Веднага след поставяне на диагнозата трябва да започне вливане по интравенозен път на различни антибиотици и течности.

Засегнатите лица обикновено остават в болнично заведение за няколко дни, за да се следят отблизо показателите на кръвното налягане, дихателния статус и междувременно да се търсят признаци за други болестни промени /увреждане на органи/.

Предпазване от синдром на токсичен шок

Бактериите, които могат да причинят синдрома на токсичен шок лесно могат да бъдат пренесени от неизмити ръце и да породят инфекция в много части на тялото. Препоръчва се добрата дезинфекция на всички кожни рани и редовното сменяне на превръзките им. Ако раната се зачерви или подуе, ако се появи треска веднага трябва да се посети лекар.

Жените, които използват редовно тампони трябва да спазват някои важни хигиенни навици. Винаги трябва да се измиват ръцете преди поставянето на тампона; един и същ тампон не бива да остава в тялото за повече от четири часа; необходимо е да се редува употребата на превръзки и тампон, за да може тялото да се пречисти напълно от отделените материали; размерът на тампона трябва да бъде съобразен със силата на менструално течение; не бива да се ляга нощем с тампони, защото сънят обикновено е повече от 7 часа; усещането за неудобство означава, че тампонът не е поставен правилно.

Имунната система на повечето жени успява да пребори възникналите инфекции, но в някои случаи изходът е фатален. Всяко едно младо момиче, което тепърва започва използването на тампони трябва да бъде посъветвано от специалист относно рисковете и правилните навици относно носенето на тампон.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари