Коксартроза

Коксартроза

Коксартрозата представлява хронично заболяване, което засяга опорно-двигателния тракт на човека. Обикновено измененията, причинени от коксартрозата водят своето начало от хрущялите, а на по-късен етап засягат костите и самия капсуло-връзков апарат на ставата. Сама по себе си коксартрозата засяга тазобедрената става – една от най-големите стави, която носи тежестта на тялото и играе много важна роля за правилната стойка и походка на човек.

Най-често срещаната причина за възникване на коксартроза е вродена дисплазия на тазобедрената става. Именно с този факт се обяснява и по-голямата заболеваемост от страна на жените. Освен вродените дефекти, причини могат да бъдат и прекарани възпалителни заболявания /артрит, разстройство в кръвообращението на бедрената глава, остеоартрит/. Такива заболявания могат да възникнат след счупвания и изкълчвания, както и нарушен метаболизъм.

Въпреки че коксартрозата може да възникне в резултат на много причини, в основата на появата й стои натоварването върху тазобедрената става и невъзможността на хрущяла да издържи прекомерните натоварвания. Възможно е дори при нормални натоварвания в областта да се стигне до артрозни промени, в резултат на причини като възпаления и обменни проблеми – диабет и подагра, както и на съдови изменения.

Според съвременните представи, коксартрозата възниква в резултат на механични несъответствия между натоварването на тазобедрената става и способността на хрущяла да издържи на създалото се натоварване.

Ставни изменения при коксартроза

Зоната на натоварване в тазобедрената става е между главата на ставата и срещуположния участък на ацетабулума /вдлъбнатина на тазовата кост, в която влиза главата на бедрената кост/. Именно там промените в хрущяла са най-големи. Постепенно се загубва блясъка на хрущяла, с времето той потъмнява и изтънява.

Подлежащата кост се сплесква и деформира, в резултат на което възникват микрофрактури. В подхрущялната кост се появяват кистозни промени, запълнени със слузоподобна течност.

Кистозните изменения са причинени от некроза или навлизане на синовинална течност. В незасегнатата част на ставата промените настъпват по-късно, но и там уврежданията са същите, дори на по-късен етап. Характерно за коксартрозата е разрастването на костната тъкан под форма на различни костни израстъци, чиято големина и разположение варират. Ставната капсула също се удебелява, а мускулите се съкращават и преминават във фаза на трайно съкращение.

Симптоми при коксартроза

Главният симптом на коксартрозата е болката. В началния етап тя е слаба и преминава бързо. Появява се само при натоварване на ставата и сутрин при прохождането, но намалява и изчезва при състояние на покой. С напредване на болестните процеси тя се усилва, а степента на увредата не отговаря на характера и силата на болката. Болката придобива вече характерна локализация – по предната повърхност на ставата /в областта на гънката на слабините/. В някои случаи може да се усети и около седалищния нерв в задната става.

Вторият най-характерен симптом на коксартрозата е ограничената възможност за движение на ставата. Засегнатият човек не може да клекне, изпитвайки силни затруднения дори при обуване на обувките си.

С течение на времето болният човек започва да куца. Куцането се дължи на силната болка и именно заради това засегнатото лице се опитва да я облекчи, пренасяйки тежестта от болния към здравия крак. С течение на времето дегенеративните процеси в ставата причиняват скъсяване на засегнатия крайник и куцането вече не е породено от болката, а от разликата в дължината на двата крайника.

Болки в гърба

Диагностициране на коксартроза

За да се постави точната диагнозата лекарят назначава рентгенова снимка, благодарение на която може да се определи и самата първопричина за възникване на коксартрозата. При неясни данни от снимката се прави съпоставка с другата става.

Лечение на коксартроза

Лечението на коксартрозата е строго индивидуално, защото под внимание трябва да се вземат редица фактори – причина за възникване, степен на увреждания, възраст на болния, професия и пол. В началните етапи на коксартрозата се препоръчва консервативно лечение – продължителна почивка и ограничаване на натоварването в ставата, както и обезболяването й.

Благоприятно въздействие имат и физикалните средства като топлинни процедури, масажи и рехабилитация. В началните фази все още е запазена обвивката на хрущяла, което налага приемът на хондропротективни средства.

В напредналите етапи се назначава оперативно лечение. Понякога се прави ендопротезиране, което представлява смяна на тазобедрената става. Пациентът трябва да се запознае с всички предимства и недостатъци, които се крият в отделните видове лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.4
Общо 7 гласували
5 0
4 0
3 5
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Водещи от категорията

Другите търсят

Подобни Статии

От другите сайтове

На тази статия виждате Коксартроза. Ако имате въпрос или смятате че предоставената информация не отговоря на темата Коксартроза, можете да се свържете с нас от форумуляра за връзка. Пишете ни и ако желаете да публикуваме още информация относно Коксартроза.