Трябва ли да изстискваме гнойните пъпки?

Кристина Черниковаот Кристина ЧерниковаДарт Вейдър / Автор
Трябва ли да изстискваме гнойните пъпки?
Снимка: ezine.bg
14.11.2015

Появата на гнойни пъпки е един от честите кожни проблеми. Неприятните образувания могат да се дължат на лоша хигиена, стрес, хормонални промени, лошо хранене или на нещо, за чието съществуване дори не подозирате. Пъпки с бели или жълтеникави връхчета обикновено се забелязват през тийнейджърските години, но това не означава, че те не продължават да тормозят и по-зрели хора.

При поява на гнойна пъпка първата мярка, която обикновено ни се иска да предприемем, е да изстискаме пъпката и да освободим кожата от гнойта. Според специалистите обаче това не е възможно най-правилното решение.

Причината е, че когато изстискаме пъпката, част от нея може да се разпространи под кожата. Това от своя страна може да стане причина за още по-сериозно възпаление, което да се разрасне под кожата.

Напоследък сред уредите за правилно почистване на кожа нашумя така нареченият екстрактор за комедони. Този уред може да бъде закупен от аптека или специализиран магазин. Преди използването на инструмента кожата трябва да се затопли и ексфолира. След това проблемното място трябва да се обработи с екстрактора, като се внимава комедонът да остане в него.

След това зоната трябва да се дезинфекцира с подходящ продукт. Все пак и по отношения на екстрактора дерматолозите не са единодушни, тъй като някои смятат, че всяко подобно обработване на пъпките от ръка на неспециалист може да бъде опасно.

Ето защо според някои експерти върху пъпките не трябва да се оказва никакъв натиск, а просто да се измиват с препарати, съдържащи бензоил пероксид или алфа-хидрокси киселини. Имайте предвид че всяко чоплене на пъпка може не само да остави неприятни белези по кожата ви, но и да ви причини сериозни здравословни проблеми.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари