Каква е разликата между артрит и ревматоиден артрит?

Кристина Черниковаот Кристина ЧерниковаДарт Вейдър / Автор
Каква е разликата между артрит и ревматоиден артрит?
Снимка: ezine.bg
15.11.2015

Терминът артритът обединява група от заболявания, които се характеризират с възпалителни изменения в ставите на болното лице. Болезнените състояния, които попадат в групата на артритите, се различават доста, но същевременно имат някои общи черти.

Те се характеризират със ставни болки в различни части на тялото, скованост, нарушена трудоспособност, оток на ставите, промени в кожата над засегнатите стави, деформация и на самата става.

Ревматоидният артрит от своя страна е само едно заболяване от голямото семейство на артритите. Проявява се тогава, когато имунната система атакува организма,а не го брани.

Това хронично заболяване се отличава с това, че засяга основно малките стави, намиращи се по горните крайници и ходилата. Ревматоидният артрит атакува най-често дамите на възраст между 35 и 45 години, но понякога може да засегне и малчуганите.

Друга отличителна черта на ревматоидния артрит е неговата симетричност. Това означава, че ако е засегната става в едната половина на тялото, ще бъде атакувана същата и в другата половина. Проява се със симптоми като слабост, умора, подуване, болезненост в мускулите, деформация на засегнатите крайници.

Причините за поява на ревматоидния артрит все още не са напълно ясни на науката, но се предполага, че фамилната предразположеност, хормоналните особености и някои вредни навици /тютюнопушене, употреба на алкохол/ допринасят за отключването на болестта.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари