Как се измерва прогестерон?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как се измерва прогестерон?
Снимка: ezine.bg
21.03.2017

Прогестеронът е стероиден хормон, който участва в менструалния цикъл, бременността и ембриогенезата при жените. Прогестеронът се синтезира в надбъбречните жлези, в половите жлези и дори в плацентата по време на бременност.

Този хормон е един от основните хормони в женската полова система и участва активно в процеса на зачеване, освен това е изключително важен за нормалното протичане на бременността.

Изследване на прогестерон се препоръчва при диагностика на фертилни нарушения, при определяне на риска от спонтанен аборт или извънматочна бременност, при проследяване на ефекта на лечение на безплодие, при съмнения за рак на яйчниците или надбъбречната жлеза и др.

Прогестеронът се изследва с помощта на прост кръвен тест, обаче пробата трябва да се вземе в точно определен ден от месечния цикъл на жената. Прогестерон се изследва на 21 ден от менструалния цикъл или на седмия ден от овулацията. Изчислението са прави на база на последната менструация или с помощта на фоликулметрия.

Ако ви предстои измерване на прогестерона, задължително трябва да уведомите лекаря си за всички лекарствени препарати, които приемате, защото много медикаменти могат да повлияят върху резултатите.

Не може да изследвате прогестерона си ако в предходните 7 дни сте се подлагали на тест с радиоактивно вещество (маркер), както и ако сте приемали противозачатъчни, ампицилин, климофен или сте в менструация.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари