За какво подсказва скърцането със зъби нощем?

Кристина Черниковаот Кристина ЧерниковаДарт Вейдър / Автор
За какво подсказва скърцането със зъби нощем?
Снимка: ezine.bg
30.03.2017

Скърцането със зъби по време на сън е проблем, който засяга както мъжете, така и жените, и като цяло е характерен най-вече за хората, които имат развита емоционалност. При нормални обстоятелства стискането на челюсти е налице през деня по време на хранене.

Когато това се случва през нощта обаче най-вероятно процесът е несъзнателен и се дължи на някаква стресова ситуация. Проблемът може да се дължи както на трудности в работата, така и някакви семейни несгоди.

Същевременно дори безобидни на пръв поглед занимания като гледането на вълнуващ филм през деня или непосредствено преди лягане, може да стане причина за изпитването на силни емоции по време на сън и съответно за стискането на челюстите.

Разбира се, понякога проблемът може да се дължи на обстоятелства от друг характер. В някои от случаите специалистите свързват стискането на зъби с хъркане или проблемни зъби. Стоматолозите предупреждават, че неправилно разположените зъби могат да травмират захапката и да породят напрежение в дъвкателните мускули.

От друга страна скърцането на зъби може да се дължи и на завишената употреба на алкохол, наркотични субстанции, цигари, кофеинови напитки. Съществуват теории също така, според които скърцането със зъби нощен се свързва с наличие на паразити в организма /глисти/. Но това е по-характерно за малчугани.

За да се открие точната причина обаче, задължително трябва да се посети специалист. В противен случай проблемът може да се усложни.

Рейтинг

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари