Опасно ли е скърцането със зъби нощем?

Кристина Черниковаот Кристина ЧерниковаДарт Вейдър / Автор
Опасно ли е скърцането със зъби нощем?
Снимка: ezine.bg
26.03.2017

Скърцането със зъби е проблем, за който най-често научаваме от нашия партньор. В даден момент половинката ни най-после споделя, че нашето тракането късно вечер смущава спокойствието ѝ е време да вземем някакви мерки. Тогава започваме да се чудим на какво всъщност се дължи това явление и доколко сериозно е то.

В общия случай скърцането със зъби е причинено от прекалената емоционалност и неспокойствие на даден човек. То се наблюдава при хора, които се вълнуват по-силно от ежедневието си, проблемите в работата, търканията си с близки или др. Възможно е за нощните вълнения да допринесе дори филм с по-напреднат сюжет, който е бил изгледан малко преди лягане.

От друга страна скърцането със зъби се свързва и с нарушения в захапката, прием на алкохол, никотин, кофеин в големи количества. Има данни, че при малките деца състоянието може да е признак и за присъствие на глисти.

Каквато и да е причината обаче, ако не се вземат мерки, състоянието може да ви причини допълнителни проблеми. Ако скърцането продължава, е възможно да увредите зъбите си или дори да си причините фрактура на челюстта. Регулярното скърцане със зъби може да ви причини главоболие през деня, което от своя страна да наруши вашата трудоспособност.

Ето защо, ако искате да се справите с това състояние, трябва да се консултирате със специалист. Обърнете се към вашия зъболекар, който ще ви даде повече яснота по въпроса.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари