Можем ли да отложим менопаузата?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Можем ли да отложим менопаузата?
Снимка: ezine.bg
19.05.2017

Влизането в менопауза е повратен момент в живота на всяка жена. Под ранна менопауза или климакс се разбира менопаузата, настъпваща до 44-годишна възраст. Ако по една или друга причина цикълът е прекратен до 40-годишна възраст, вече говорим за преждевременна менопауза.

Важно е да отбележим, че обикновено възрастта, в която жените навлизат в менопауза, е наследствено обусловена. Но менопауза може да настъпи и по-рано и по редица други причини.

Въпросът е какво обаче да правим при първите симптоми на менопауза и как да отложим менопаузата.

Още при първите съмнения за настъпването на менопауза - навременна, подранила или преждевременна, се обърнете към гинеколог и еднокринолог, които да ви изследват и потвърдят съмненията ви.

Често лекарите предписват заместваща хормонална терапия, която да спре стареенето на женския организъм.

Онези дами, които не са привърженици на лекарствата, могат да отложат менопаузата с помощта на природни средства и препарати на растителна основа.

В случай, че сте пушачка, може да отложите менопаузата, като значително намалите броя на цигарите за деня или направо ги спрете.

Менопаузата може да се отложи и с рационално и правилно хранене, в което се обръща специално внимание на протеините и категорично се забранява всякакво гладуване. Именно гладуването и дефицитът на протеини се отразяват най-зле на женската репродуктивна система.

Дамите, които искат да отложат менопаузата, трябва да изключат от менюто си консервите, пушени месни и млечни продукти, пържени храни.

Освен това трябва да наблегнат на спокойствието и съня, защото хроничното недоспивано често води до изменение в изработването на женски полови хормони и може да се стигне до развитие на синдром на изтощените яйчници.

Прекалено усърдните занимания със спорт и изтощителните физически натоварвания също оказват отрицателно въздействие върху женския организъм и могат да са сред причините, които провокират ранна менопауза.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари