Как можем да разберем, че имаме гуша?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Как можем да разберем, че имаме гуша?
Снимка: ezine.bg
18.05.2017

Гушата е едно от най-често срещаните едокринни заболявания, като основно от него страдат жените. Тя представлява увеличение на щитовидната жлеза, което не се дължи на възпалителни, ракови или кистични образувания.

Наричана още струма, гушата можа да се появи както при хора, които имат увеличена или намалена функция на щитовидната жлеза, така и при хора, които имат напълно нормална функция на жлезата. При хората с нормална функция гушата представлява по-скоро козметичен проблем.

Но при хората с увеличена (хипертиреоидизъм) или намалена (хипотиреоидизъм) функция трябва задължително да се предприеме консултация с лекар и адекватно лечение на състоянието.

Един от най-лесните начини да разберете, че имате гуша, е да направите външен оглед на шията. При първа или втора степен на гуша уголемяването на щитовидната жлеза е незначително и няма никакви външни признаци при спокойно състояние. Би могло да се установи малко образувание на жлезата, което да се напипа или види само при преглъщане и то от специалист.

Когато заболяването навлезе в трета степен, то се характеризира с т.нар. тлъста шия. Тогава се наблюдава изпъкване на шията на равнището на ларинкса и заобленост встрани. Увеличаването на щитовидната жлеза се забелязва дори при спокойно състояние.

В четвърта степен гушата се характеризира с рязко изпъкваща напред и встрани щитовидна жлеза, а при гуша от пета степен се наблюдават най-големите струми, които при неоперирани пациенти могат да стигнат размери на мъжки юмрук.

Други симптоми, че може да имате гуша, може да са усещането за постоянна умора, липсата на енергия, чувство за потиснатост, ниско либидо, необяснима чувство на тревожност и страх, отслабване на ума, забавяне на говора, проблеми с концентрацията, нетърпимост към жега или към студ.

За проблеми с щитовидната жлеза могат да сигнализират също сухата кожа и напуканите нокти, прогресивното оредяване на косата, скъсяването на веждите.

Един от най-забележимите симптоми, че може да имате гуша е необяснимото напълняване или отслабване, както повишения апетит и притъпените усещания за вкус.

Независимо дали имате само един или няколко от изброените симптоми, е препоръчително да се обърнете към опитен ендокринолог, който да ви консултира. Редовни консултации са препоръчителни за всички дами над 35 годишна възраст.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари