Как се накисва желатин?

Как се накисва желатин?
Снимка: ezine.bg
03.10.2018

Желатинът всъщност е продукт от животински произход и се получава от сваряването на хрущяли и кости в обикновена вода. Съдържа голямо количество протеин. Има различни видове желатин - на гранули, на прах, на ленти.

Как точно се работи с желатин и по точно как се накисва, ще разберем в следващите редове.

На всяка опаковка желатин, която се продава в магазините ясно е обозначено как точно как се работи с него. Но правилото е че той се накисва винаги в студена вода,разбърква се и се оставя да набъбне, т.e. когато стане на много малки топченца е готов за следващата стъпка - разтопяването на водна баня.

Разтопява се на слаб котлон, като се разбърква непрекъснато до получаване на прозрачна течност, която се прибавя към ястия които искаме да желираме. Ако желатинът заври, той повече не може да се използва.

Желатинът се използва за желиране на мусове, кремове, чийзкейкове и други рецепти в сладкарството, също и за солени рецепти, като например желиран таратор и други.

За да приготвим по-твърдо желе прибавяме общо 345 мл.,а за по -меко се добавя 490 мл. течност, като сок или друго.

След като сме прибавили разтопения желатин към течността, която искаме да желираме, разпределяме в желаните формички. Прибираме в хладилник за няколко часа,за да се стегне.

След това за да извадим от формата лесно, се потопява за секунди в гореща вода и се обръща в поднос.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари