Как да втечним захаросан мед?

Как да втечним захаросан мед?
Снимка: ezine.bg
05.10.2018

Всеизвестен факт е че истинският мед се захаросва /кристализира/,по това можем да разберем, че е без примеси. Захаросването на меда се получава по различно време, а плодовата и гроздовата захар са главната причина това да се случи.

Как да втечним кристализирания мед лесно в домашни условия?

Винаги се втечнява на водна баня и никога пряко на котлона. Температурата на разтопяване играе огромна роля, не трябва да надвишава 40 градуса, за да не се изгубят полезните съставки в меда.

Винаги предпочитайте захаросан мед и го разтопявайте на водна баня, защото търговците понякога втечняват меда на висока температура и по този начин се губят полезните съставки. Разтопяването е много лесно, трябва ни дълбок съд, вода, буркан със захаросан мед и дървена лъжица. Бурканът с мед се поставя в съда и се налива вода до средата му.

Котлонът се държи на слабо и се разбърква отвреме на време с дървена лъжица, за да не се окислява от металната. Разтопяването не е бърз процес, това става бавно, не трябва да ври със сила.

Трябва да се внимава да не попадне вода в меда по време на разтопяване. След като вече е разтопен медът, той отново може да се захароса, но този процес ще е по-бавен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари