Колко често се мие мазна коса?

Колко често се мие мазна коса?
Снимка: ezine.bg
05.10.2018

Какво да правим с мазната коса и защо честото измиване на главата може да влоши ситуацията?

Защо косата става мазна?

Мазната коса изглежда напълно неестетична и ние постоянно се опитваме да се справим с този проблем. В действителност, естественото смазване на косата в умереност е от полза. Научно то се нарича "себум" и както може би се досещате, се произвежда от мастните жлези, които се намират в кожата на главата и са свързани към космените фоликули. Друга причина за мазна коса е замърсената околна среда.

Кой има тенденция към мазна коса?

Себумът осигурява необходимата хидратация както за скалпа, така и за косата. Количеството секреция, отделяна от жлезите, варира в зависимост от естествените характеристики на човека. Ето защо някои хора трябва да си мият косата всеки ден, докато други могат да не използват шампоан и балсам цяла седмица.

Количеството себум зависи от структурата на косата, етническата принадлежност, хормоните и генетиката. Така че собствениците на права и/или тънка коса по-често страдат от мазна коса, отколкото момичетата с твърда, пореста и/или къдрава коса. И всичко, защото вторият вид вече абсорбира естествени масла, така че те не изглеждат толкова мазни, колкото правата/тънка коса.

Защо не можете често да измивате косата си?

Ако косата ви бързо губи свежест, изглежда, че единственото логично решение ще бъде по-активното използване на шампоана, но се случва точно обратното. Поради факта, че измивате главата си твърде често, себумът се измива и жлезите започват да работят с двойна сила. Това се превръща в порочен кръг - косата ви става мазна, измивате косата си, отново е мазна.

Как да се справяме с мазна коса?

В идеалния случай ние трябва да измием косата веднъж или два пъти седмично, което е почти немислимо за повечето жени. Номерът е да се освободят косата и скалпът от пристрастяването и зависимостта от шампоана. Фризьорката Куртни Нисан съветва постепенно да забравите навика да миете косата си всеки ден. Първо го правете всеки ден, след това след два дни, и така докато стигнете веднъж седмично. Ще ви трябват три седмици, преди да забележите резултата.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари