Колко време се активира маята?

Колко време се активира маята?
Снимка: ezine.bg
05.10.2018

В нашите магазини се намират два вида мая - суха и свежа. Сухата е в малки пакетчета от 7 грама. Свежата мая е на кубчета от 42 грама или малко кубче от 20 грама. Маята е необходима на хранителната промишленост, защото без мая не може да се приготвят хляб, закуски, пити и погачи.

Представлява концентрирана маса от дрожди, които се активират, като се разбъркват в топла вода с лъжичка захар. Водата не трябва да е гореща, за да не попари дрождите, а топла. Захарта подхранва маята, затова винаги се добавя към маята и се разбърква с вилица на кашичка.

Оставя се на топло за 10-15 минути. През това време дрождите набъбват, отгоре се получават мехурчета, а съдът, в който се активира маята, се изпълва догоре.

Това е знак, че маята е готова за работа и с нея може да се замеси каквото си искате. Двата вида мая се активират по един и същ начин. Сухата мая има повече срок на годност, докато свежата мая издържа най-много 2 седмици и то, ако се съхранява на хладно.

За да се запази по-дълго може да се съхрани във фризера и да се извади поне час-два преди да се активара. Активира се за 10-15 минути и си приготвяте вкусни закуски или хляб.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари