Кои билки помагат при проблеми с щитовидната жлеза?

Marianaот MarianaДжедай / Автор
Кои билки помагат при проблеми с щитовидната жлеза?
Снимка: ezine.bg
16.10.2015

Щитовидната жлеза играе ключова роля за функционирането на организма. От хормоните на щитовидната жлеза зависи целия ни метаболизъм. В случай на дисфункция на щитовидната жлеза, се разстройва работата на всички органи на тялото.

Нарушенията в работата на тиреоидната жлеза най-общо казано могат да се разделят в три групи – повишена функция (хипертиреоидизъм), понижена функция (хипотиреоидизъм), както и автоимунни заболявания, при които се откриват възли.

За жалост България е ендемична област за заболяванията на щитовидната жлеза. И въпреки че у нас има редица билки, които биха могли да повлияят благоприятно върху дисфункцията на тиреоидната жлеза, те трябва да се прилагат внимателно и само след уточняване на точната диагноза.

Маточината е подходяща при доказан хипертиреоидизъм. Тази билка допринася за нормализиране на функциите на хиперактивната щитовидна жлеза и успокоение, особено вечер преди сън.

Всички, които имат проблеми със щитовидната жлеза, могат да пият Женско биле или Сладник. Билката оказва благоприятно въздействие върху всичси жлези с вътрешна секреция, помага за справянето с усещането за постоянна умора и липса на енергия. Женското биле съдържа глициретинова киселина, която потиска образуването на ракови клетки и се предписва дори на болни с рак на щитовидната жлеза.

За да синтезира хормони, щитовидната жлеза се нуждае от йод, който се среща в големи количества в черния орех. Редовният прием на черен орех не само ще спомогне за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза, но и ще подобри общото състояние на човека, който го приема.

Добре се отразяват върху състоянието на жлезата още лененото семе и ехинацеята. Прилагат се също еньовче, чесън и джинджифил.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари