Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Бански Кукурини
Разбиваме яйцето с водата, олиото и солта.
На етапи добавяме и брашното и омесваме меко тесто, което връщаме в купата. Покриваме го с кърпа и го оставяме на страна за половин час на стайна температура. След това от него...
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
4
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него.
Месото се нарязва...
2
Бански старецНапълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.
Така престоява един месец, като от време на време се обръща....
6
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Бански старецНапълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.
Така престоява един месец, като от време на време се обръща....
6
Чомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч.
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Старец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Кървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Попарник по бански
Пресейте брашното и направете кладенче в него. Маята се разтваря в хладка вода и се сипва в кладенчето. Прибавете солта и яйцето. Замесете меко тесто.
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина...
Сарми по банскиС част от сместа се пълни почистената кокошка, а с останалта смес се свиват сарми в по-големи зелеви листа....
3
Капама по банскиС една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката....
6
Капама по банскиС една част от сместа, напълнете пилето, а с останалата свийте сарми в листата на зелката.
Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката....
6
Разделя ли се континентът Африка на две части?
По-малката част от континента вероятно ще е съставена от днешните Етиопия и Сомалия и ще представляват остров, разположен в Индийския океан....
Кекс Две в едноРецепта за рулото:
Разбиваме яйцата заедно със захарта на пяна. Към тях прибавяме пресятото брашно и ванилията, като разбъркваме внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тава върху хартия за печене. Печем до готовност...
2
Хляб с две съставки
Разбиваме яйцата с помощта на телена бъркалка, добавяме фъстъченото масло и отново разбъркваме.
В правоъгълна тава /правоъгълна форма за кекс/ слагаме хартия за печене.
Изсипваме сместа в тавата и разпределяме сместа...
Катино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол.
Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона.
Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Сиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло.
Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Агнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре.
Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...