Ezine.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в статии

При камъни в жлъчката - отвара от българска розаПри камъни в жлъчката - отвара от българска роза
3 чаени лъжички изсушени розови цветове от българската роза се запарват с 500 милилитра вряща вода. Запарката кисне около 1 час и се прецежда. Пие се по 100 милилитра преди ядене 3-4 пъти на ден....
Българска роза крие тайна за вечна младостБългарска роза крие тайна за вечна младост
Българската роза е световно известна с вълшебните си свойства и хиляди туристи всяка година идват у нас за да си купят от ценната течност. Розовата вода отлично може да замести тоника за лице....
Българска шункаБългарска шунка
Залейте свинското филе със зелевия сок. Сложете го да се вари с подправките до готовност. След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица. Може да се поднесе и студено. Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
Българска пицаБългарска пица
1
Най-напред пригответе съставките за пълнежа, като вместо шунка или салам може да използвате 10-12 филета аншоа или друг вид консервирана в масло риба. Махнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото...
Българска мусакаБългарска мусака
2
В маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи. Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол. Слага...
Българска лазаняБългарска лазаня
1
Лукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа. Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване. След това добавяме каймата и изчакаме хубаво...
Българска салатаБългарска салата
1
Българската салата се сервира охладена....
Пита - РозаПита - Роза
5
Разтворете маята в малко топла водичка със захарта и след като се активира, я добавете към останалите продукти и замесете тесто, което трябва да е средно твърдо. Оставете го да втаса половин час и го разделете на 2 топки...
Питка РозаПитка Роза
Брашното пресявам в дълбока купа или тава. В половината от него добавям и солта, смесвам ги. В друг съд смесвам натрошената мая, половината захар, две с.л. брашно и част от топличкото прясно мляко. Разбъркваме и оставяме...
Бюрек РозаБюрек Роза
Първо приготвих плънката за бюрека, като я приготвих по следния начин: в купа си надробих сиренето, настъргах кашкавала на едро ренде, измих и накълцах на ситно копъра и разбърках с лъжица добре да се смесят продуктите....
Погача РозаПогача Роза
В дълбока купа разбъркайте маята с млякото и водата. Добавете захарта, солта, оцета, олиото и яйцето. Пресейте брашното. Започнете постепенно да прибавяте от брашното, като бъркате непрекъснато. Бъркайте, докато започне...
Желирана розаЖелирана роза
В тенджера наливаме портокаловия сок, добавяме захарта и царевичното нишесте. Всичко разбъркваме добре. Във втора тенджера наливаме млякото, изсипваме ваниловата захар, обикновената захар и царевичното нишесте. Всичко...
Баница розаБаница роза
Всички продукти се разбъркват и от тях се замесва меко тесто. Тестото се оставя на топло, за да втаса. Трябва да увеличи обема си 2 пъти. Правят си средно големи топчета и се нареждат в намазнена тава, като се почне от...
Зелка РозаЗелка Роза
Първо се приготвя плънката, като за целта се загрява олио и в него се задушават празът. Щом поомекне добавете зеленчуковия микс. Разбъркайте и добавете ориза, доматите и подправките. Залейте всичко с около 4 ч.ч. топла...
Хлебна розаХлебна роза
Активирах 1 суха мая в 400 мл топла вода с 1 ч.л. захар и няколко лъжици брашно. Когато шупна я изсипах в купата при 2 ч. брашно, 1 яйце, сол, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л.оцет и 5 с.л. олио. Разбърках и продължих да добавям...
Питка розаПитка роза
Затопляме прясното млякото и към него прибавяме маята, захарта и 2-3 с.л. брашно. В пресятото брашно правим кладенче и изсипваме вече активираната мая, киселото мляко, солта и олиото. Замесваме меко тесто, намазваме с...
Традиционна българска капамаТрадиционна българска капама
1
Традиционната българска капама е чудна. Добър апетит! :)...
Сочна българска пицаСочна българска пица
Активира се маята, като се разтваря в топла вода със захарта. С останалите продукти и бухналата мая се замесва средно меко тесто. Покрива се с кърпа, оставяме да втаса, докато удвои обема си. Разделя се на 4 равни...
Класическа българска мусакаКласическа българска мусака
2
Обелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото. Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка. Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме. След това добавяме картофите...
Традиционна българска салатаТрадиционна българска салата
По желание се гарнира традиционната българска салата с люти чушки....
Българска медена питкаБългарска медена питка
Слагаме маята в 25 мл топла вода заедно със захарта, щипка сол и 2 лъжици брашно. Разбъркваме хубаво , покриваме с кърпа и оставяме да шупне. След като закваската шупне, я сипваме в брашното, добавяме разтопеното масло...
Българска Добуш тортаБългарска Добуш торта
3
Задължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
Пържола Българска планинаПържола Българска планина
5
В чиния слагаме по една пържола, в/у нея редим резенчета доматки, наситнен магданоз и рендосано сирене - получаваме българския трибагреник. За гарнитура по избор използваме пържени картофи, а за украса - чушле....
Традиционна българска мусакаТрадиционна българска мусака
29
Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба: Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....
Традиционна българска закускаТрадиционна българска закуска
3
В киселото мляко се разбърква содата за хляб, солта и захарта да шупне. Сипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути. С намаслени ръце късаме...