Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Чомлек по бански
Нарежете телешкия джолан и го накиснете за 2 часа във вода. Измийте зеленчуците и ги поставете (без картофите) заедно с джолана и подправките в пръстен гювеч.
Залейте отгоре с виното и вода, запечатайте капака с тесто...
Старец по бански
Щом настъпи май месец, преместете стареца по бански в сандъче и го зарийте с дървена пепел....
Сирене по бански
Поставете сиренето цяло (може и натрошено) и наситнените люти чушки в глинен съд. Покрийте го с нарязаните на тънки филии домати и маслото. Задушете продуктите под похлупак на умерен огън за около 10-15 минути.
Отстранете...
Капама по банскиЗалейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто....
6
Кървавица по бански
Кървавиците по бански се поднасят варени, пържени или сурови, след като са добре изсъхнали....
Сарми по банскиБанските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите....
3
Попарник по бански
Оставете го да втаса за около час, след което го разделете на 10-тина еднакви по големина топки. Намажете с масло и мас всяка топка и разточете на кръгче....
Капама по банскиЗалейте ястието с 1 чаша вряла вода и го покрийте с хартия, изрязана по отвора на тенджерата. Замажете капака на тенджерата с тесто....
6
Катино мезе по бански
Нарязваме месото на жулиени и го овкусяваме с черен пипер и сол.
Запечатваме жулиените на тиган с олио и когато хванат златист загар от всички страни, прибавяме и бекона.
Щом беконът се запържи, слагаме лука, почистените...
Агнешко печено по бански
Месото се реже на едро и се пържи в олиото. Добавят се морковите, нарязани на кубчета. Добавя се запърженото предварително брашно и доматеното пюре.
Всичко се залива с малко гореща вода и се оставя да къкри на бавен огън...
Сиренена каша по Бански
Натрошете овчето сирене и го сложете в пръстен съд. Нарежете доматите и чушките на кръгчета и ги наредете върху сиренето. Върху тях подредете парченца масло.
Сложете капак на съда и задушете за 15 минути. След това залейте...
Печен Джолан по Бански
По джолана се правят разрези и се разгъва, овкусява се със сол и пипер на вкус.
Слага се в глинен гювеч с нарязани картофи, лук, цели скилидки чесън и вино....
Печен Джолан с картофи по Бански
Измиваме добре самия джолан и правим няколко разреза, като разтваряме месото. Нарязваме лука и картофите на кубчета.
Скилидките чесън обелваме.
В глинен съд поставяме свински джолан заедно с нарязаните лук и картофи...
Свински гърди с кисело зеле и картофи по бански
Това е традиционно ястие от Банско, което там се нарича: Комбари с кажел и свински гърди.
Да ви е вкусно!
P.S. по желание можете да добавите и кървавица към ястието....
Бански Кукурини
Притискаме ги по средата, за да заприличат на панделки.
Пържим кукурините в загрята мазнина на 170 градуса, до златист цвят. Когато са готови, ги поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!...
Бански суджукСвинското месо трябва да е със сланинка по него, в противен случай суджуците ще са много сухи. Ако ползвате чисто свинско месо, вземете и 1 кг сланина към него. Черният дроб е по избор, може и без него....
2
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Бански чомлекНарежете телешкия джолан на едри парчета и го накиснете за 1 час във вода с малко оцет.
В гърне започнете да редите нарязаните на едри парчета или кръгчета картофи, телешките късове, едро нарязания лук, обелените скилидки...
4
Бански зелник
Приготвяме нашия бански зелник с една от следните плънки за баници:
1. Разбъркваме 300 г сирене с 2 яйца.
2....
Бански старецМесото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото...
6
Бански суджук
Месото и карантията се нарязват и смилат. Поръсват се с подправките и се омесва кайма. Тя се разстила на тънък пласт и се оставя на хладно за 12 часа.
С полученото се пълнят здрави свински черва, които преди това са били...
Банска КавърмаМесото се измива и почиства от сухожилия и ципи. Нарязва се на едри кубчета. Поставяме го в стъклена купа и го овкусяваме със сол, черен пипер и 1 ч.л. чубрица.
Лука нарязваме на полумесеци и го прибавяме заедно с виното...
1